Igor Adamec: Na ťahu je pán starosta

O výsledkoch kontroly v Cultuse aj o možnostiach riešenia situácie sme sa rozprávali s poslancom Igorom Adamcom.

Na novembrovom zasadnutí ste rokovali o správe kontrolóra mestskej časti v akciovej spoločnosti Cultus. Boli skonštatované viaceré pochybenia, či priamo porušenia zákona. Ako hodnotíte situáciu v Cultuse?

Situáciu v Cultuse hodnotím ako alarmujúcu, nie však bezvýchodiskovú.

V prijatom uznesení ste požiadali starostu o predloženie návrhu na odvolanie členov predstavenstva. Aké budú ďalšie kroky ak sa tak nestane?

Nebudem predbiehať udalosti. Na ťahu je pán starosta.

Dá sa tento návrh poslancov na zmeny v orgánoch vnímať aj ako prevencia k tomu, čo sa v minulosti udialo v RŠK?

Áno, dá sa to vnímať aj takto.

Aké iné možnosti konať máte, ak váš návrh neprejde. Uvažujete napríklad o zmene stanov a posilnení postavenia dozornej rady?

Nepredbiehajme. Musíme si počkať na rozhodnutie pána starostu. Nevidím dôvod, dokonca ani v teoretickej rovine, prečo by sme mali očakávať, že náš návrh neprejde. Ale posilnenie kompetencii dozornej rady by v každom prípade na škodu nebolo.

Ako hodnotíte to, že si správu, ktorú kontrolór urobil na požiadanie miestneho zastupiteľstva sprivatizoval mestský poslanec Ján Buocik, ktorý vystúpil ako prvý v rozprave a následne k tejto správe zorganizoval tlačovú konferenciu?

Ako miernu neslušnosť, až nevychovanosť. Je vecou starostu a ružinovského zastupiteľstva, aby si riešilo svoje veci na domácej pôde. Nepopieram, že pán Buocik má nárok vystúpiť pred zastupiteľstvom, ako ktorýkoľvek iný občan, pokiaľ mu zastupiteľstvo takúto možnosť odhlasuje. Ale nakoľko v Ružinove nebol zvolený ani za starostu, ani za poslanca, mal by citlivejšie zvažovať svoje verejné výstupy ohľadne rýdzo ružinovských záležitostí. Chápem to samozrejme ako zahájenie jeho predvolebnej kampane. Nie veľmi šťastné.

(sm)

Vydanie: December 2016