Hviezdy v Ružinove: Fenomenálny huslista Edvin Marton koncertoval na Štrkovci

Obmedzenia kultúrnych podujatí kvôli koronavírusu ukázali minimálne dve veci. Organizátorom, že ľudia po hudbe doslova prahnú, a divákom, že to, čo sme považovali za samozrejmosť, je v skutočnosti výnimočný zážitok. O to viac si Ružinovčania vychutnávali vystúpenie talentovaného huslistu Edvina Martona a zvuk jeho dokonalých stradivárok.

Je tesne pred šiestou večer a hľadisko amfiteátra na Štrkovci sa pomaly zapĺňa. Ľudia sa rozsádzajú, rešpektujú pravidlá o povinných rozostupoch a čakajú na príchod jedného z najtalentovanejších huslistov súčasnosti – Edvina Martona. V okamihu, ako na pódium začnú vychádzať mladé hudobníčky, ktoré ho pri vystúpení sprevádzali, nebo sa zatiahlo. A vtedy, keď prišiel na pódiu on, strhla sa búrka. Obrazne aj doslova. Dážď však postupne ustal a ľudia si mohli vychutnať skutočne výnimočný koncert.

46-ročného Martona poznajú nielen hudobní fanúšikovia, ale aj priaznivci krasokorčuľovania. Preslávil sa totiž tým, že ako huslista sprevádzal pri vystúpeniach viacerých krasokorčuliarov, najznámejším z nich je dvojnásobný olympijský víťaz Jevgenij Pľuščenko. Práve spolupráca na tomto poli mu vyniesla aj prestížne ocenenie EMMY.

Narodil sa do hudobnej rodiny v maďarskej dedine Vynohradiv na Ukrajine a svoje prvé husličky dostal už ako päťročný a mal len 12 rokov, keď odohral svoj prvý veľký koncert s Moskovským symfonickým orchestrom.

Študoval vo Viedni, Budapešti, Moskve a aj na prestížnej Juilliard School of Music v New Yorku. Už ako dvadsaťročný mal za sebou koncerty vo viac než tridsiatich krajinách sveta, predal viac ako 5 miliónov albumov a dnes už má na konte vyše tisíc koncertov po celom svete.

Neprehliadnite ani husle, ktoré drží v rukách na fotke. Hrá na stradivárkach Antonio z roku 1697 v hodnote 4 miliónov dolárov, ktoré mu doživotne zapožičala švajčiarska banka. Okrem nich má aj husle od talianskeho majstra Jozefa Antonia Roccu z 1865. Na albume Sarasate hral na ďalších jedinečných husliach, tentokrát od talianskeho majstra Carla Guiseppeho Testora z roku 1698.

 

Vydanie: September 2020