Hokejový tréner Filc oslavjue 70: Ako spomína na historické zlato?

V roku 2000 doviedol našich hokejistov k striebru na šampionáte v Petrohrade, o dva roky neskôr sa v Göteborgu tešili zo zlata. Najúspešnejší slovenský hokejový tréner Ján Filc oslavuje životné jubileum - 70 rokov.

Zápolenia našich chlapcov sledovali státisíce ľudí. Ján Filc bol vtedy hlavným trénerom. Predtým však v Ružinove stál na čele mládežníckeho hokeja. "BEZka sa vtedy transformovala na Danubiu 96, potom som prevzal juniorskú reprezentáciu," spomína na prvé úspechy.

Neskôr, presnejšie, pred 23 rokmi trénoval už mužov. Slováci vybojovali na šampionáte najskôr striebro, o dva roky na to zlato. Ján Filc, ktorý už 30 rokov žije v Prievoze, hovorí, že spomienky sú stále živé: „Najviac sa opakujú posledné úseky hry z finále. To ma vždy veľmi poteší.

So svojim tímom bol však aj blízko k vzácnemu kovu na olympiáde vo Vancouveri. „Pri účasti všetkých tých najlepších hokejistov sveta v tom čase, naše vystúpenie považujem tiež za úspech,“ spomína síce na nepopulárne, ale vynikajúce štvrté miesto.

Hokeju sa ako brankár venoval od 11 rokov. Veď z Tehelného poľa, kde bývali, to mal na zimný štadión len kúsok. „Najprv tam chodil môj starší brat Marián na krasokorčuľovanie. Najprv som ho sledoval z fusaku, neskôr ma jeden z ľadárov vyzval, aby som si aj ja obul korčule. Ale mňa postavili do bránky,“ zaspomínal si.

Dve medaily má aj z obdobia, keď aktívne hrával. Jeho vzorom bol Vlado Dzurilla. „Ako brankárska aj ľudská osobnosť. Neskôr sme spolu trénovali dorast Slovana. Bol to skvelý človek,“ dodáva oslávenec. Aktívnu kariéru ukončil, keď mal 31 rokov. Ján Filc je laureátom Krištáľového krídla aj nositeľom štátneho vyznamenania Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

 

 

Vydanie: Marec 2023