Hojdáme sa s rodinami v Ružinove už 15 rokov

V tomto roku oslávi materské centrum Hojdana svoje okrúhle narodeniny. Zaregistrované bolo v apríli 2001, má za sebou 15 rokov bohatej činnosti. Za túto dobu „podrástlo a dozrelo“ a stalo sa z neho stabilné miesto komunitného života.

V materskom centre Hojdana na Haburskej ulici sa stretávajú nielen rodiny z Ružinova ale i celej Bratislavy. Schádzajú sa tu zdravé deti s tými, ktoré sú v niečom „iné“ a navzájom sa obohacujú. Stretávajú sa tam najmenší, ale i tí skôr narodení, aktívni aj tí, ktorí chcú „len“ zmysluplne tráviť čas so svojimi deťmi. Mamičky tu nachádzajú priestor na sebarealizáciu, deti sa prirodzene socializujú a rozvíjajú svoje zručnosti.

O tom, že Hojdana je miestom, kde to skutočne žije, svedčí aj to, že za uplynulý rok ju navštívilo 7839 rodín, z toho 1718 rodín sa zúčastnilo veľkých záhradných akcií. Tristotridsaťtri rodín sa v Hojdane vzdelávalo, 1277 rodičov si prišlo večer do Hojdany zacvičiť alebo prebudiť svoju kreativitu na krúžku keramiky.

Kolíska dobrých nápadov a miesto, kde si pomáhame

V Hojdane sa zrodilo zopár užitočných projektov. Prvý adaptačný program pre budúcich škôlkarov Škôločka sa stal inšpiráciou pre mnohé materské centrá po celom Slovensku. Jeho prirodzeným pokračovaním je letný tábor Kolieskovo ako adaptácia pre deti chystajúce sa na vstup do základnej školy. Zázemie v Hojdane získalo tiež Divadlo Dúhadlo – divadelný súbor, ktorý tvoria deti s Downovým syndrómom spolu so zdravými deťmi.

Za úspechom Hojdany stojí naozaj mnoho ľudí, ktorí jej boli ochotní v priebehu rokov venovať tisícky hodín dobrovoľníckej práce, ale pomohli i materiálne, finančne, či dobrými radami. Za 15 rokov sa tam preinvestovalo vyše 100 000,- Eur. Z toho približne polovica boli finančné prostriedky získané z grantov, z 2% daní z príjmov a darov, zvyšok tvorí hodnota práce dobrovoľníkov.

Všetkým patrí veľké ĎAKUJEME !!!

A kto u nás ešte nebol, príďte sa k nám pohojdať. Budeme sa na Vás tešiť.

Viac informácií nájdete na www.hojdana.sk

Hana Červenáková

Vydanie: Apríl 2016