GRANTOVÝ PROGRAM pre rok 2018

MČ Bratislava-Ružinov vyhlasuje grantový program/výzvu na predkladanie projektov pre tých, ktorí svojou činnosťou aktívne, cieľavedome a občiansky prispievajú k rozvoju svojho životného priestoru, chcú sa zapájať do riešenia potrieb mestskej časti Ružinova.

Grantový program sa riadi Všeobecne záväzným nariadením mestskej časti Bratislava-Ružinov č. 7/2015 o poskytovaní finančných dotácií a grantov z rozpočtu mestskej časti Bratislava-Ružinov v znení zmien a doplnení vykonaných všeobecne záväzným nariadením mestskej časti Bratislava-Ružinov č. 19/2017 zo dňa 27.6.2017 a zo dňa 12.12.2017 (ďalej len „VZN") a je zameraný na: kultúrnospoločenské aktivity, vzdelávanie, telovýchovu, šport a mládež, sociálnu oblasť,ochranu a tvorbu životného prostredia, rozvoj komunitného života.

Piliere grantového programu

Grantový program sa opiera o všeobecné a špecifické priority, ktoré tvoria základný pilier filozofie od vzniku grantového programu v roku 2010. Pilier ROZVOJA pomáha zvyšovať a harmonizovať kvalitu života Ružinovčanov, lebo kvalita života predstavuje náš každodenný život.S cieľom podporovať všeobecné dobro a dobročinnosť odráža pilier FILANTROPIE, ktorý vedie k vedomej podpore vzájomnej pomoci, posilňovaniu dobrovoľníctva a darcovstva. Zabezpečiť rozšírenie aktivít na území Ružinova s cieľom udržať a oživiť spoločenské dianie a využitie občianskej aktivizácie je vnímaní ako pozitívna AKTIVITA. Pilier KREATIVITY dáva životu a práci zmysel, je zdrojom hlbokého uspokojenia, napomáha k podpore nápadov obyvateľov, ich záujmu o veci verejné s cieľom vzájomne sa spojiť, vytvoriť niečo spoločné, pre seba i pre iných a konkrétne čosi zmeniť vo svojom okolí vlastným pričinením. Je zdrojom pokroku v rôznych oblastiach a patrí medzi najcennejšie vlastnosti. RUŽINOV ako pilier nášho domova odráža aktivizovať obyvateľov a sympatizantov s cieľom využiť ich organizačné schopnosti, talent, vedomosti, finančné či materiálne zdroje tak, aby to prinieslo úžitok komunitám v Ružinove.

Špecifické priority aktuálnej výzvy

Špecifické priority sú zamerané na podporu a skvalitnenie sociálnych služieb a na rozvoj kultúrneho potenciálu kumulovaného na území Ružinova cez rôzne formy, žánre a platformy. Uzávierka predkladania žiadostí o pridelenie grantu je do 03.04.2018, maximálna výška poskytovaného grantu je stanovená vo výške 5000 EUR a realizácia projektu musí byť ukončená najneskôr do 15.11.2018. Grantová komisia v zložení 7 poslancov, schválených miestnym zastupiteľstvom, bude vyberať úspešných žiadateľov podľa vopred stanovených formálnych a obsahových kritérií, zverejnených v grantovej výzve pre rok 2018 na oficiálnom webe MČ Ružinov. Posudzovanie projektov je zložitý proces, ktorý okrem administratívno- formálneho spracovania vyžaduje prístup objektívnosti , transparentnosti, zodpovednosti, ale i náročnejšiu časovú záťaž . Na druhej strane je práca v komisii mimoriadne zaujímavá, podnetná, prostredníctvom projektov spoznávame aktívnych spoluobčanov, ich zanietenosť budovať svoje okolie, lokalitu, aktívny život v nej, ich chtivosť rozvíjať a podieľať sa skrášľovaní a rozvoji Ružinova. Tešíme sa na originálne námety a realizáciu rôznych prospešných aktivít v duchu žiť, pracovať a relaxovať v najkrajšej a najlukratívnejšej časti Bratislavy.

Mária Barancová – predsedníčka grantovej komisie

 

Vydanie: Marec 2018