Futbalový talent z Ružinova mieri do Rapidu Viedeň

Má len desať rokov, ale vo svojej vekovej kategórii už patrí medzi top 5 najlepších v rámci okolitých krajín. Odchovanec FC Ružinov Bratislava Lucas Szomolányi oblieka od začiatku leta dres Rapidu Viedeň.

Tréner Pavol Kukla sa venuje malým futbalistom už celé roky.  Na ihrisku má deti už od troch rokov a v tomto veku začal trénovať aj Lucas. „Je skvelé, keď vyhráme. Ale naša filozofia je o tom, že deti chceme v prvom rade naučiť, aby mali šport radi a aby sa na futbal tešili. Vtedy totiž pri športe ostanú,“ hovorí o tom, čo je preňho najdôležitejšie.

Rapid Viedeň nebol jediný klub, ktorý si všimol Lucasov talent. „Záujem mali aj z Bayernu Mníchov a Borussie Dortmund, ale s Rapidom máme ako klub veľmi dobrú spoluprácu. A, samozrejme, svoju rolu v tom zohralo aj to, že Viedeň je len na skok. Predsa len je ešte malý.“

Rozhodcovia na európskej úrovni hodnotia jeho hru veľmi vysoko a ak pri futbale ostane, predpovedajú mu už dnes predpovedajú účasť v Lige majstrov. Jedným z najnapínavejších zápasov, ktorý si v poslednej dobe zahral, bol súboj s Bayernom Mníchov, kedy za stavu 0:0 strelil víťazný gól. „Je dôležité, aby aj ľudia videli, že naše deti sú rovnako talentované ako tie z tradičných futbalových veľmocí, z Talianska, Španielska alebo Nemecka. Potom už záleží len na ich odhodlaní a na tom, aké zázemie im dokážeme my, dospelí, vytvoriť,“ dodáva tréner Kukla.

A ako odpovedal tento ružinovský talent na zásadnú dilemu – Messi alebo Ronaldo? „Messi. Obaja makajú, ale on má lepšiu techniku.“ Po tomto už teda asi nikoho neprekvapí, že má na trávniku prezývku Mesko.

 

 

Vydanie: September 2019