Ekologická hrozba: Je voda v Trnávke bezpečná?

Keď sa prednedávnom objavili informácie o kontaminácii podzemných vôd v areáli bývalej Dimitrovky, obyvatelia Trnávky ostali nepríjemne prekvapení. Správa, z ktorej prvotné informácie pochádzali, má totiž už desať rokov a výsledky z nej neboli nikdy verejne dostupné. Po skúsenostiach s dopadmi Vrakunskej skládky, mestská časť okamžite požiadala o vykonanie testu vody. Posledné informácie nám už však ukazujú oveľa viac.

Stretnutie zástupcov magistrátu, zasiahnutých mestských častí a odborníkov z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a Úradu verejného zdravotníctva, v rámci ktorého boli prezentované výsledky testovaní podzemných vôd z vrtov a zo studní v lokalite Trnávka, už prinieslo prvé dôležité odpovede a odporúčania pre obyvateľov. Hrozbou totiž nie je len šírenie kontaminácie z chemickej fabriky Istrochem, ale aj z ďalších záťaží v okolí.

Je voda bezpečná?

Voda z vodovodov je absolútne bezpečná a netreba sa jej vôbec báť. Iné je to už v prípade vody zo studní. Tie v Bratislave neboli nikdy určené ani na pitie, ani na umývanie a toto odporúčanie platí aj pre ktorúkoľvek inú oblasť, bez ohľadu na testy a na ich výsledky. Ak vám aj dnes vyjde dobre, o rok už môže byť situácia iná. Podzemná voda totiž nestojí na mieste, ale prúdi. Pre posúdenie aktuálneho stavu je tiež dôležité, aký test si dáte spraviť. Komplexný test na všetky látky a mikroorganizmy stojí stovky až tisíce eur.

Výsledky testov

Správa o stave podzemných vôd v areáli Istrochemu a tesne vedľa neho (hlavne v Novom Meste) potvrdila, že obsahuje karcinogény, arzén a ďalšie látky, kvôli ktorým je absolútne nepoužiteľná. Otázka, či sa toto znečistenie dostalo až k nám do Trnávky, je preto viac než opodstatnená. V tejto chvíli však už máme výsledky niekoľkých testov.

Dáta geológov

Prvými sú testy, ktoré z vrtov už päť rokov na štyroch miestach vykonáva Štátny geologický inštitút Dionýza Štúra. Ide o najdetailnejšie a zároveň o najpresnejšie dostupné výsledky - testuje sa najviac látok, robí sa to opakovane už viac rokov a navyše ide o presné testy z vrtov. Pri testoch zo studní totiž treba zvažovať rôzne faktory - ak voda dlhodobo stojí, naakumuluje viac látok, než by v nej reálne bolo, záleží aj na tom, aká je hlboká, a podobne. Rozbory dvoch z nich - pri Masarykovej kolónii a v časti Mokráň - Záhon - vyšli úplne v poriadku. Test v zóne vrakunskej skládky za konečnou električiek ukázal extrémne hodnoty, ale tieto informácie už potvrdili aj iné štúdie. Najzaujímavejší je test z vrtu pri križovatke Rožňavská/ Galvaniho, kde v niektorých rokoch boli nájdené škodlivé látky. Či pochádzajú z Istrochemu alebo z iného zdroja (napr. blízke depo) sa nedá podľa odborníkov určiť. Niektoré látky sa objavili len v niektorých rokoch.

Studňa na Vietnamskej

Prvý test, ktorý dala mestská časť urobiť v BVS hneď po prvých informáciách, bol rýchly indikačný test zo studne na Vietnamskej a zameriaval sa na základné problémové látky z Istrochemu. Výsledky boli v poriadku, čo znamená, že prípadná kontaminácia podzemných vôd na Trnávke sa netýka celej Trnávky, ale problémy sú lokalizované iba v niektorých častiach, na severe Trnávky.

Prieskum studní

Podrobnejšie testy zo studní, ktoré vykonal magistrát, síce nie sú najpresnejšie, ale sú veľmi detailné. BVS testovala na množstvo látok vodu, ktorú poskytli samotní obyvatelia Trnávky. Zjednodušene možno povedať, že v studniach v blízkosti Istrochemu sa nachádzajú problematické, aj karcinogénne látky v rôznych koncentráciách. V jednej vzorke z Jakabovej ulice sa našiel až 18-násobne prekročený limit arzénu! V iných vzorkách v blízkosti Rožňavskej sa našli 3- až 30-násobne prekročené limity látok ako pesticídy, prometín, ametrín alebo atrazín. Zároveň sa však ukázalo, že pri všetkých testoch, ktoré boli robené z odberov južne od Bulharskej ulice, vyšli všetky testy v poriadku.

Zasiahnuté oblasti

Výsledky všetkých testov sme zjednodušene zakreslili do priloženej mapy. Orientačne na nej vidíte, kde boli robené odbery a ako dopadli. Ak niekde vyšiel odber dobre a voda spĺňala parametre pitnej vody, je tam zelená značka. Ak bola niekde len veľmi malá a v podstate neškodná odchýlka od pitnej vody, je tam zeleno-oranžová značka. Ak sa niekde objavili jedy, ale len v niektorých rokoch a v menších úrovniach (v zásade neškodných pre úžitkovú vodu), je tam oranžová značka. A ak sa niekde objavili škodlivé chemické látky, ktoré jednoznačne prekračovali povolené limity pre pitnú vodu, je tam červená značka.

Čo (ne)robiť

Stanovisko štátnych inštitúcií je v tejto fáze jednoznačné - na základe týchto výsledkov nemajú dostatočný podklad na to, aby vydali nejaké záväzné rozhodnutie zákazu úplného využívania vody v tejto lokalite. Niekoľkokrát zdôraznili aj to, že voda zo žiadnej studne v Trnávke nebola nikdy určená ani povolená na pitie.
Nastupuje však otázka, či je voda v tejto oblasti vhodná ako úžitková voda, teda na polievanie záhrad alebo trávnikov. Podľa vyjadrení odborníkov, ktorí sa zúčastnili na tomto pracovnom stretnutí, neexistujú žiadne pravidlá a limity na čistotu úžitkovej vody a z dostupných výsledkov zatiaľ nevedia určiť, či môže byť využívanie studní, z ktorých boli odobraté vzorky, škodlivé pre zdravie, aj ak sa používa len na splachovanie či na polievanie. Samotná mestská časť nemá právo vydať zákaz používania podzemnej vody. To môžu urobiť len štátne orgány. V prvom rade však záleží na každom z nás, aby sme dbali na svoje zdravie a chránili sa.

Dôležité poznámky

Znečistenie takého rozsiahleho rozmeru a tak dlho neriešené, ako je to z bývalej Dimitrovky, spolu s nedostatkom potrebných testov, inštitúcie značne limituje v možnosti povedať akýkoľvek jednoznačný záver. Je preto dôležité nezabúdať na niekoľko zásadných faktov.

Priložená mapa nie je presná, je len orientačná. Presne poznáme len výsledky z jednotlivých odberov. Konkrétne oblasti červenej (riziková) a zelenej (bezpečná) predstavujú len odborný odhad. Ak chcú mať obyvatelia zelenej zóny aspoň relatívnu istotu, že vodu zo studne môžu používať na polievanie alebo splachovanie, odporúčame dávať si ju každý rok v BVS otestovať - biologický test, či do stude nepresakujú napríklad fekálie z nejakej žumpy, a aspoň na základné ukazovatele. Na polievanie v červenej zóne je určite bezpečnejšie používať nazbieranú dažďovú vodu.

Testy zachytávajú konkrétny výsledok v konkrétnom čase. Má to dve nevýhody. Zajtra už totiž môže byť situácia iná - podzemné vody sa hýbu, tečú rýchlosťou niekoľko metrov za rok a dnes čistá studňa môže byť zajtra znehodnotená. Navyše, výsledky nemusia byť celkom presné. Ak voda v studni dlho stojí, naakumuluje sa v nej veľa (aj škodlivých) látok. Alebo ak susedovi praskne žumpa, vaša voda môže byť smrteľne nebezpečná bez ohľadu na to, či sa stupňa nachádza alebo nenachádza v blízkosti Istrochemu.

Ďalšie kroky

Rokovanie na pôde magistrátu znamenalo významný posun. Ružinov sa intenzívne usiluje o zavedenie podrobného monitoringu podzemných vôd v celej Bratislave a ponúkli sme už ministerstvu aj miesta, kde na našich pozemkoch môžu urobiť ďalšie vrty. Nezávislí odborníci teraz spracujú analýzu zdravotných rizík z podzemných vôd na Trnávke, aby sme presne zistili, čo a či vôbec obyvateľom (najmä) v červenej zóne niečo hrozí. 

 

ODPORÚČANIE MČ RUŽINOV

Na základe výsledkov rozboru podzemných vôd je najrizikovejšia lokalita v blízkosti Rožňavskej ulice. Kontaminované vzorky boli odobraté z viacerých studní od Jakabovej až po Krajnú ulicu. Odporúčame, aby obyvatelia v severnej časti Trnávky (približne medzi Rožňavskou a Bulharskou ulicou) v žiadnom prípade nepoužívali vodu zo studní a vrtov na pitie ani na osobnú hygienu.

Odporúčame tiež - aj keď presne takto zamerané testy sa nerobili - aby obyvatelia v tejto lokalite vodu zo studní nepoužívali ani na polievanie záhrad a preventívne, aby zvážili používanie studní v tejto lokalite vôbec (dokonca aj na polievanie trávnika, zvlášť, ak sa v domácnosti nachádzajú malé deti).

Naopak, ani jedna kontaminovaná vzorka sa nenašla v južných častiach Trnávky, na juh od Bulharskej ulice, ani v záhradkárskej osade Mokráň - Záhon. Napriek tomu pripomíname, že voda zo žiadnej studne v Ružinove nikdy nebola vyhodnotená ako pitná a aj v týchto - bezpečných oblastiach – by sa mala využívať výlučne ako úžitková, t. j. ani na pitie, ani na umývanie.

Pozn.: Na mapke je problematická oblasť označená červenou, pričom riziko je tým vyššie, čím je lokalita studne umiestnená bližšie k Rožňavskej ulici.

 

Vydanie: September 2020