Dotácie 2020: Podporujeme Ružinovčanov napriek kríze

Dotačná komisia rozdelila štyridsiatke žiadateľov príspevky za takmer 150-tisíc eur. Po prvýkrát v desaťročnej histórii tejto komisie mali uchádzači možnosť predkladať nielen štandardné komunitné projekty, ale aj väčšie – rozvojové. 

Oblasti podpory ostali aj v roku 2020 zachované – kultúrno-spoločenské aktivity, vzdelávanie, šport, mládež, sociálna oblasť, ochrana a tvorba životného prostredia a rozvoj komunitného života. Dotácie sa však tento rok rozdeľovali novým spôsobom. Takým, ktorý viac zohľadňoval reálne potreby žiadateľov. Kým rozpočty tradičných komunitných projektov sa mohli pohybovať v rozmedzí 500 až 5-tisíc eur, pribudla podpora rozvojových projektov, ktorá mohla byť na úrovni 5 až 20-tisíc eur.

Ďalšou zmenou, ktorou chcela mestská časť záujemcom čo najviac zjednodušiť podávanie žiadostí, bolo rozhodnutie ísť cestou elektronických prihlášok. Spravodlivejšie posudzovanie žiadostí vniesol aj tzv. princíp jednej prihlášky. Žiadateľ môže podať v jednom rozpočtovom období buď len jednu žiadosť o poskytnutie komunitnej dotácie v rámci jednej výzvy na predkladanie žiadostí, alebo len jednu žiadosť o poskytnutie rozvojovej dotácie v rámci jednej výzvy na predkladanie žiadostí. Ak toto pravidlo poruší, vyradia sa všetky jeho žiadosti – bez možnosti zvoliť si dodatočne len jednu z nich.

V rámci rozvojových dotácii Ružinov podporil šesť žiadostí celkovo za 44.900,40 eur a 34 projektov v oblasti komunitných dotácií získalo 99.057,46 eur. Celkovo teda dotačná komisia uchádzačom rozdelila 143.957,86 eur. Zoznam úspešných projektov nájdete na www.ruzinov.sk.

 

Vydanie: Júl - August 2020