Doprava v Bratislave: Menej áut v meste, rýchlejšie presuny

Ľudia z okolitých obcí sa do Bratislavy dostanú rýchlejšie, doprava sa odľahčí a ružinovské vnútrobloky pri bytovkách nebudú slúžiť ako bezplatné parkoviská pre každého, kto sem prichádza za prácou. 

V zahraničí je to úplne bežné. Ak pracujete vo veľkom meste a bývate v neďalekej obci, nechcete stráviť v aute denne celé hodiny a nemáte v práci parkovacie miesto, alternatívou je hromadná doprava – ideálne vlaky v kombinácii s MHD. Je to podstatne rýchlejšie, jednoduchšie a dokonca ešte aj lacnejšie. Fungovať to však môže len v prípade, ak sa človek vlakom dostane do mesta a pohodlne prestúpi ma MHD, ktorou sa dostane do práce alebo do školy.

Zastávka Ostredky

Riešením pre ľudí, ktorí prichádzajú od Dunajskej Stredy, môže byť už o dva roky terminál integrovanej osobnej dopravy (TIOP) Ružinov. Nejde o klasickú železničnú zastávku, ale prestupný terminál, ktorý do troch rokov vyrastie na úrovni dnešnej konečnej autobusu 39. Môžeme si ho predstaviť ako nástupište, ktoré je naprojektované tak, aby z neho mohli cestujúcu „suchou nohou“ prestúpiť na autobus alebo električku.

V prípade, že električkám, ktoré majú výstupisko na konci Ružinovskej, pribudne ešte jedna zastávka v tesnom susedstve terminálu, bude prestup naozaj jednoduchý a to iste poteší tisíce ľudí, ktorí denne cestujú do hlavného mesta.

Konečne zmluva

O budovaní zastávky sa v rôznych podobách hovorí už prinajmenšom pätnásť rokov, ale reálne kontúry tento projekt nadobudol až teraz. Začiatkom mája podpísali zástupcovia Ministerstva dopravy a výstavby SR, Železníc Slovenskej republiky a dodávateľov symbolicky v zasadačke ružinovského miestneho úradu zmluvu na spracovanie projektovej dokumentácie ,,ŽSR, Terminály integrovanej osobnej prepravy v Bratislave, úsek Devínska Nová Ves – Bratislava hlavná stanica – Podunajské Biskupice, TIOP č. 6 Bratislava – Ružinov“.

Bezpečnejšie priechody

Riešenie dopravy cestujúcich však nie je jedinou témou, ktorá vystupuje v tomto prípade do popredia. Železničný priechod a blízke koľajnice boli za posledné roky svedkami viacerých dopravných nehôd, ale aj tragických nešťastí, pri ktorých zahynulo niekoľko ľudí. Pripravovaný projekt počíta aj s vybudovaním bezpečného priechod z Ostredkov smerom k Avionu a Trnávke a tam tiež s protihlukovou stenou.

 

Vydanie: Jún 2021