Dni architektúry 2014

Staré novým Bratislava, 16. – 18. máj 2014

Architektonické dielo počas svojej existencie prechádza rôznymi štádiami vývoja a premien. Dozrieva v čase a podľa prístupu vlastníka k údržbe dospieva buď k svojmu zániku alebo k obnove, často i k novému využitiu. A práve Dni architektúry 2014 sú venované téme súvisiacej s obnovou historických objektov.

Spoločným znakom vybraných diel je nielen ich nedávna komplexná obnova. Všetky budovy, hoci rôznym spôsobom, poznačilo obdobie socializmu (1948 – 1989). Či už boli odňaté súkromným vlastníkom, alebo ich ohrozil nezáujem, neodbornosť či nesolventnosť zo strany správcu alebo vlastníka – prevažne štátnych inštitúcií. Súčasná doba prináša nové možnosti, ktoré vyplývajú zo záujmu nových súkromných vlastníkov, z potreby aktuálneho využitia, z relatívne neobmedzeného trhu s novými materiálmi a technológiami i z otvorenosti k nekonvenčným autorským prístupom. To všetko však zároveň so sebou prináša riziká straty autenticity diel, ich pôvodného charakteru a svojvoľného narábania s nimi.

Čo môžete navštíviť?

Výber diel sme sa snažili koncipovať tak, aby obsahoval objekty rôznej typológie – od individuálneho bývania (rodinný dom staviteľa Růžičku), cez tradičnú koncertnú budovu Reduty, romantickú vilku v Horskom parku, až po príklad moderného bratislavského industriálu (Vodná veža, areál Istrochem). Nezvyčajným zážitkom určite bude prechádzka po vynovenej strešnej terase Obchodného domu Prior (dnes MY Bratislava), ktorá bola dlhé roky uzatvorená pre verejnosť a v nasledujúcich mesiacoch sa stane sídlom komunitnej záhrady. Dedičstvo židovskej kultúry modernej Bratislavy budú reprezentovať synagóga so stálou expozíciou Židovského komunitného múzea a obradná sieň na ortodoxnom židovskom cintoríne. Súčasťou podujatia bude aj prehliadka jednej mimobratislavskej stavby- synagógy v Žiline. Na vybrané exkurzie je potrebné prihlásiť sa kvôli obmedzeniam možného počtu účastníkov. Ďalšie informácie: www.register. ustarch.sav.sk, www.architekturtage.at/2014/

Dni architektúry oficiálne otvoria 15. mája 2014 o 17:00 formou vernisáže výstavy Staré novým , ktorá bude kriticky reflektovať súčasnú prax v starostlivosti o dedičstvo modernej architektúry na Slovensku. Nájdete ju vo Výstavnom priestore oA, ÚSTARCH SAV na Dúbravskej ceste 9.

Koncept a realizácia podujatia: H. Moravčíková, K. Andrášiová, K. Haberlandová, L. Pastoreková, P. Szalay, M.Topolčanská, Oddelenie architektúry ÚSTARCH SAV, Bratislava.

Hlavný organizátor: Verein Architekturtage, Viedeň

Vydanie: Máj 2014