Developer vs. obyvatelia: Kauza parkovisko Hraničná

Niektoré príbehy sa opakujú ako cez kopirák. Developer kedysi dávno od mesta kúpil parkovisko, naplánuje na ňom neprimerane veľkú výstavbu - a keď na ňu nezíska povolenie a obyvatelia z okolia sa búria, rozhodne sa začať so svojim pozemkom nakladať inak a parkovisko ohradí.

Takúto situáciu dobre poznajú obyvatelia Palkovičovej ulice a v novembri ju zažili aj obyvatelia na konci Hraničnej. Jediné parkovisko v tejto lokalite predalo mesto Bratislava developerovi už pred jedenástimi rokmi. Aj keď magistrát výstavbu schválil, ružinovský úrad ju tento rok vyhodnotil ako neprimeranú a projekt zamietol.

Developer sa preto rozhodol, že keď nemôže stavať, parkovisko aspoň ohradí, aby ani ľudia na ňom nemohli parkovať. Vďaka zásahu miestneho úradu, keď starosta okamžite podpísal predbežné opatrenie, tentokrát k oploteniu nedošlo. Nie je to však definitívna výhra obyvateľov, developer sa totiž proti rozhodnutiu ružinovského úradu odvolal. Ďalšie kroky však už nie sú v kompetencii mestskej časti, rozhodovať budú orgány štátu. Aj Ružinov je však pripravený rokovať. „Už pred dvoma rokmi sme developerovi ponúkli možnosť spätného odkúpenia tohto pozemku - a za primeranú cenu sme pripravení o tom rokovať, stále - dokonca si s podporou poslancov viem aj predstaviť, ako to zaplatiť. Ale za primeranú a rozumnú cenu, nie za cenu ako keby mal na pozemku stáť megapanelák, ktorý je v rozpore s územným plánom. Zrejme to teda nebude 200-tisíc, za ktorú mesto kedysi pozemok odpredalo, ale určite ani 1,6 milióna, čo kedysi spomenul developer,“ povedal starosta Martin Chren.

 

Vydanie: December 20 - Január 21