Detské ihriská: Darček pre deti z Vlčieho Hrdla

Roky zanedbávané ihriská na okraji Ružinova dostali novú tvár a už niekoľko týždňov na nich môžete vidieť hrať sa deti z celého okolia. Spoločnosť Slovnaft ich kompletne zrekonštruovala, pozemky prenajala Ružinovu za symbolické euro ročne a odovzdala do správy mestskej časti. 

Symbolicky na Medzinárodný deň detí a v prvý deň znovuotvorenia škôl získali obyvatelia Vlčieho hrdla dve kompletne zrekonštruované detské ihriská – a to všetko v hodnote 35-tisíc eur.

Jedno z nich nájdete pri obytných blokoch Inovec a druhé na Pohotovostnom sídlisku. Deti sa tak budú môcť zahrať na preliezkach a hojdačkách, ktoré disponujú všetkými potrebnými certifikátmi bezpečnosti. Majú modernú dopadovú plochu a okrem nových hracích prvkov aj lavičky a smetné koše.

„Chceli sme vytvoriť rodinám v našom susedstve lepšie podmienky a rozšíriť možnosti, ako tráviť voľný čas s deťmi. Ihriská odovzdávame do správy mestskej časti. Budú tak mať pravidelnú údržbu a potrebnú starostlivosť,“ uviedol Gabriel Szabó, CEO spoločnosti Slovnaft.

Rekonštrukcie pokračujú

Na území Ružinova máme viac ako sedemdesiat detských ihrísk a pieskovísk. Mestská časť ich priebežne opravuje, postupne v rámci finančných možností vykonáva väčšie rekonštrukcie a v najbližšom období nás čaká príprava projektov ihrísk na Medzilaboreckej a Sedmokráskovej ulici.

Práve ihrisko na Sedmokráskovej patrí medzi najväčšie nielen v Ružinove, ale v celej Bratislave. Napriek tomu roky chátralo. Hlavným dôvodom bolo to, že pozemok, na ktorom stojí, nepatril mestu. Ani mesto, ani mestská časť preto nemohli investovať do jeho opravy. Keďže sa minulý rok podarilo dohodnúť zámenu pozemkov s ministerstvom hospodárstva, získalo mesto po desaťročiach len v samotnom Ružinove približne 150-tisíc m2 pozemkov – medzi inými aj toto ihrisko.

Do projektu budú zapracované postrehy obyvateľov z okolia, ktorí potrebu tejto lokality poznajú najlepšie, ale už teraz je zrejmé, že na tomto mieste vznikne priestor, ktorý kombinuje moderné, pekné a trvanlivé herné prvky, športoviská a pribudne tam aj zeleň.

 

Vydanie: Júl - August 2020