Deti z Kulíškovej sa vrátili z Rumunska

Základná škola Kulíškova od augusta 2013 realizuje medzinárodný projekt. Spája školy zo španielskeho Katalánska, Poľska, Rumunska, Talianska, Turecka, Bulharska a Slovenska. Je to súčasť programu celoživotného vzdelávania – podprogramu Comenius. Hlavnou témou projektu je pešia turistika.

Spolu.... vytvoríme cestu (v angličtine Together ... we make the way). To je dvojročný projekt, ktorého súčasťou je ružinovská ZŠ Kulíškova. Aktuálne sa deti s učiteľmi vrátili z Rumunska. „Súčasťou aktivít boli prezentácie každej krajiny o tradičnej hudbe a tanci, ktoré odprezentovali naši žiaci v ľudových krojoch. Jeden deň bol venovaný celodennej túre v horskom prostredí. Žiaci mali možnosť vidieť aj tri jaskyne a etnografické múzeum,“ priblížila dianie v Rumunsku koordinátorka projektu zo ZŠ Kulíškova Marta Rovná. Partnerská škola v Rumunsku pripravila ukážky poskytovania prvej pomoci pri nehode alebo úraze počas pešej túry a zabezpečila aj skúsených horských záchranárov. „Z Rumunska sme všetci odchádzali s krásnymi zážitkami, plní dojmov a nových skúseností s vedomím, že projekt je skutočne obrovským prínosom pre našu školu,“ hovorí učiteľka zo ZŠ Kulíškova Danica Gallová.

V centre pozornosti celého medzinárodného projektu je podpora športu a pohybové a poznávacie aktivity, zdravý životný štýl detí. „Zameriavame sa hlavne na dobrú fyzickú kondíciu, rozširovanie vedomostí o orientácii vo voľnej prírode, obohatenie slovnej zásoby žiakov aj učiteľov v anglickom jazyku, ale aj kvalitné vedomosti o zásadách prvej pomoc či zdravého stravovania,“ vraví Marta Rovná. Deti a učitelia už boli spolu v Bulharsku, Turecku a Rumunsku, chystajú sa do poľskej Torune. „Bola to pre mňa nová a veľmi zaujímavá skúsenosť. Uvedomil som si, že ich každodenný život sa až tak veľmi nelíši od nášho. Ochutnal som nové jedlá, zlepšil som si angličtinu,“ zhodnotil návštevu Turecka deviatak Ján.

Prostredníctvom info kútika, školského časopisu a žiackeho parlamentu účastníci prezentujú najdôležitejšie informácie z doterajších ciest, a to v slovenčine aj angličtine. Nie všetci žiaci sa pobytov v zahraničí môžu zúčastniť, a tak sa všetci navzájom informujú na otvorených hodinách. „Náš projekt vyvrcholí v júni 2015, kedy bude naša škola záverečným hostiteľom zástupcov všetkých zúčastnených krajín,“ doplnila Danica Gallová.

Miroslava Štrosová

Foto: archív ZŠ Kulíškova

Vydanie: Júl - August 2014