Definitívna prehra pre hazard

Ilustračná fotografia. (Pixabay.com)

Plošný zákaz hazardu v hlavnom meste sa stal realitou. Mestskí poslanci na druhý pokus prijali všeobecne záväzné nariadenie, ktoré má do pár rokov definitívne vytlačiť herne za hranice mesta a v obyvateľoch tak zanechať už len spomienky na časy hazardné minulé.

Od 1.mája vstúpila Bratislava takpovediac do nového života. Života bez herní a hracích automatov. Aj keď tie nezmiznú z ulíc a sídlisk zo dňa na deň, ale až po vypršaní platností už vydaných licencií, mnohí to považujú za veľký krok. Od tohto dátumu totiž mesto už žiadnu novú licenciu na kasíno nevydáva. Reakcie sú rozporuplné. Jedni sa z úplného zákazu tešia, iní by prijali možnosť aspoň akej takej regulácie, zástupcovia herní sa vyhrážajú súdom. Nájde sa ale aj mnoho tých, ktorí tejto téme nevenovali pozornosť vôbec. Tak či onak, kocky sú hodené, Bratislava už musí len hrať.

Pokus č.2

Ešte februárové zasadnutie poslancov mestského zastupiteľstva prinieslo šok pre viacerých Bratislavčanov v podobe neschválenia všeobecne záväzného nariadenia o zákaze hazardu na území hlavného mesta. Za úplný zákaz herní vtedy hlasovalo len 24 zo 41 prítomných poslancov. Vynorili sa reči o kupovaní niektorých poslancov, servítku pred ústa si nedávali zástancovia ani odporcovia hazardu. Primátor Ivo Nesrovnal i viacerí sklamaní poslanci ale nechceli, aby niekoľkomesačná aktivita dobrovoľníkov, ktorí zbierali podpisy pod petíciu proti hazardu vyšla navnivoč. Aj po kritike z viacerých strán predložil primátor všeobecne záväzné nariadenie o zákaze hazardu na schválenie mestským poslancom opäť. A tento raz úspešne. Niečo ako poslanecký reparát, či opravnú maturitu v septembri už zložili aj niektorí poslanci, ktorí na prvý pokus „neprešli“. Po búrlivej niekoľkohodinovej diskusii sa tak pokus číslo dva vydaril. „Som nesmierne rád, že naše úsilie sa skončilo úspechom. Toto je mimoriadne dôležitý výsledok pre Bratislavu, ale aj pre celé Slovensko. Máme konečne páku na to, aby sme vytlačili hazard z mesta a som presvedčený, že ľudia to ocenia. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa v tejto veci angažovali, ľuďom, ktorí zbierali podpisy, starostom jednotlivých mestských častí, ale v neposlednom rade mestským poslancom, ktorí toto nariadenie podporili,“ neskrýval nadšenie tesne po hlasovaní primátor Ivo Nesrovnal. Za zákaz hazardu hlasovalo presne 27 poslancov. Medzi nimi i ružinovská poslankyňa Katarína Šimončičová: „Zdá sa, že toto druhé hlasovanie bolo také jednoduché, proste sme všetci dvadsiati siedmi poslanci hlasovali za úplný návrh. Vyzerá to jednoducho, ale v praxi to také vôbec nebolo. Je za tým dvojročná práca, ktorá sa našťastie vyplatila.“

Bez regulácie

Poslanci opäť nemohli hlasovať o regulácii hazardu, ale len o jeho úplnom zákaze. Tí, ktorí sa prikláňali k regulácii a zastávali názor ponechať herne v hoteloch, moteloch či penziónoch, tak neuspeli. Viacerí poslanci preto pred hlasovaním odišli z rokovacej sály. Jedným z nich bol aj Slavomír Drozd. Bývalý ružinovský starosta a súčasný mestský i miestny poslanec už predtým deklaroval, že za úplný zákaz hlasovať nebude: „Škoda, že táto téma, ktorú všetci podporujeme, teda vytlačiť hazard zo sídlisk a bytových domov, takto rozdelila zastupiteľstvo. My hazard nepodporujeme, my sme ho chceli regulovať. Uvidíme, ako sa s týmto teraz vyrovná mesto a prevádzky, ktorých sa to týka. Či tento absolútny zákaz bude mať v konečnom dôsledku pozitívny výsledok, ktorý si želáme všetci a nepodporí ilegálny trh.“ Na stranu Bratislavčanov, ktorí sa podpísali pod petíciu stop hazardu sa postavil aj poslanec Branislav Kaliský. Ten pôvodne zvažoval podať pozmeňujúci návrh, že by kasína mohli byť v 4 a viac hviezdičkových hoteloch a nákupných centrách s veľkosťou nad 15-tisíc štvorcových metrov. „Hľadalo sa veľmi veľa variant, aby mohlo prísť k nejakej regulácii, no nebolo to možné. Toto bolo jediné možné riešenie, ako to mohlo dopadnúť. Aby sme neboli v rozpore so zákonom, ktorý je dnes prijatý. A ťahať sa po súdoch, je dlhý proces s nejasným výsledkom,“ objasnil Branislav Kaliský. Ďalšia otázka, ktorú si pokladajú viacerí, sa týka financií. Do mestskej kasy totiž ročne putujú viac ako 3 milióny eur z hazardných hier. Mesto by sa ale z tohto výpadku malo dokázať pozviechať. „Najbližšie zhruba dva roky ešte mesto nepocíti finančnú stratu, keďže ten zákon bude nastupovať postupne, kým herniam vypršia aktuálne licencie. Myslím, že v konečnom dôsledku to mesto až tak nepocíti. Za prvé, zvyšovali sme dane. Za druhé, zvyšovali sme poplatky za parkovanie, časom nabehne do praxe aj parkovacia politika, čiže mesto bude mať úplne iné príjmy ako z hazardu,“ doplnil Branislav Kaliský.

Ružinov zákaz víta

Množstvo herní v hlavnom meste je zarážajúce. V Bratislave je vyše 340 prevádzok s hazardnými hrami a takmer 600 výherných prístrojov. Mestské časti mali ale zviazané ruky, keďže licencie na kasína vydávalo mesto, ich počet ovplyvniť nemohli. Najviac herných prevádzok je v súčasnosti v Petržalke. Ružinov si ale v tejto štatistike drží nelichotivé druhé miesto, momentálne sa tu nachádza stovka fungujúcich prevádzok s hracími automatmi. Aj preto sa mestská časť aktívne zapájala do petície stop hazardu, ktorá bola úspešná s vyše 98-tisíc platnými podpismi. „Mestská časť i jej obyvatelia boli veľmi aktívni a nápomocní pri zbieraní podpisov pod petíciu, čoho výsledkom bolo niekoľko stoviek odovzdaných petičných hárkov. Ružinovčania sa preto tomuto zákazu určite potešili. V našej mestskej časti sme viackrát evidovali sťažnosti od obyvateľov na túto hazardnú činnosť, dokonca minulý rok sme sa stretli aj s petíciou proti jednej konkrétnej herni na Trnavskej ceste. Zákaz hazardu v hlavnom meste sa preto pozitívne dotkne aj Ružinova,“ povedal na margo prijatého všeobecne záväzného nariadenia ružinovský starosta Dušan Pekár.

Katarína Kostková

 

Vydanie: Máj 2017