Danubiuska s novátorským konštrukčným systémom

Chátrajúci objekt bývalej továrne Danubius, v ktorej sa vyrábali bavlnené priadze, sa nachádza na ulici Trnavská cesta a kedysi bola v najpriemyselnejšej oblasti nadväzujúcej na prvú oblasť Mlynské Nivy, Trnavská cesta. Od roku 2008 bývalá Danubiuska patrí medzi technické pamiatky Bratislavy. Objekt je v súčasnosti v súkromnom vlastníctve a susedí s novým obytným komplexom Jégého alej.

Budovy Danubiusky postavila v rokoch 1907-1909 firma Pittel a Brausewetter, ktorá v Bratislave realizovala aj stavbu Cvernovky, Klingerky, objektov pre Dynamitku a podieľala sa aj na stavbe budovy Reduty, kúpeľov Grössling a Modrého kostolíka.

Roky zaťaženia bez porúch

V Danubiuske bol zabudovaný novátorský systém železobetónových konštrukcii, a to krátko po objavení nového konštrukčného prvku – železobetónového trámu umožňujúceho realizovať konštrukcie na väčšie rozpätia podopierané piliermi. Tuhým spojením dosky s trámom vzniká jednoliata stropná konštrukcia, pričom časť dosky staticky spolupôsobí s trámom v tzv. priereze T. Tento epochálny konštrukčný princíp (objavil ho francúzsky inžinier Hennebique v roku 1892, štvrť storočia po vynájdení Monierovej železobetónovej dosky) našiel plné uplatnenie krátko po jeho objavení v budovách Danubiusky. Zabudovaná železobetónová Hennebiqueová sústava mala rozhodujúci vplyv na konštrukčné zjednodušenie a stabilitu skeletov v týchto budovách. Skelety sú vytvorené z vodorovných prievlakov, T trámov a podperných pilierov, čím sa odľahčili celé vnútorné priestory, veľmi potrebné pre priemyselné budovy. Použitie železobetónu v staviteľstve nachádzame na týchto budovách v ich tvare. Tvary sú jednoduché, maximálne podriadené funkcii, predsa na nich vidieť určitú slohovú tvárnosť vtedajšej doby. Na nich vidíme zdôraznenie účelnosti a rešpektovanie nárokov na osvetlenie. Tieto nároky sa odrazili tiež na ich fasádach. Fasády majú výraz doby ich vybudovania, t.j. nového smeru v architektúre tzv. Jugendstil, čo je vlastne nemecká secesia. Použitie epochálneho konštrukčného systému v budovách ešte na začiatku 20. storočia nielenže vytvorilo rozsiahle priestory, potrebné pre priemyselné budovy, ale systém sto rokov prenášal spoľahlivo zaťaženia bez porúch.

Expertíza potvrdila spoľahlivosť konštrukcie

Keď v roku 1993 v závode Danubius pristúpili k realizácii umiestnenia pradiarenských strojov na stropné konštrukcie, vznikla nutnosť posúdenia ohybovej odolnosti stropných konštrukcií z hľadiska spoľahlivosti, t.j. bezpečnosti a schopnosti prevádzky v budovách. Úlohou na vypracovanie expertízy, teda posúdenia únosnosti technicky ortotropných železobetónových dosiek stropov vo výrobných budovách Danubiusky bola poverená firma PERFEKCIA i.p.k. Bratislava - Ing. Vojtech Kozakovič. Vo vypracovanej dôkladnej analýze sa preukázalo, že stropné konštrukcie majú vyhovujúce ohybové odolnosti a nebolo potrebné navrhnúť ich zosilnenia ani žiadny podperný systém. Konštrukcie naďalej spoľahlivo slúžili až do ukončenia výroby. Preto som presvedčený, že využitie systému Hennebique v staviteľstve je v objekte Danubiusky potrebné z hľadiska histórie železobetónu zachovať

nielen pre Bratislavu, ale aj pre Slovensko.

Vojtech Kozakovič

autor je stavebný inžinier

Foto: Miroslava Štrosová

Fotogaléria: 
Vydanie: Jún 2014