Cvernovka v novom šate

Budúca podoba areálu Cvernovky je známa. Víťazom na Slovensku ojedinelej súťaže sa stal návrh bratislavského ateliéru Compass Architekti. Dokázal prepojiť infraštruktúru s verejným priestorom. Nemalou pridanou hodnotou je najmä veľké námestie.

Cieľom súťaže bolo nájsť najvhodnejší koncept novej štvrte vo vzájomnom prepojení jedinečnej lokality a jej historického odkazu s novou modernou architektúrou a funkčným zakomponovaním pamiatkovo chráneného objektu bývalej Pradiarne. Súťaž vzbudila záujem u renomovaných architektov doma i za hranicami Slovenska. Lokalita Cvernovky totiž v sebe nesie veľký potenciál, aj to bolo možno lákadlom pre architektov.

Ojedinelá súťaž

Spoločnosť YIT Slovakia a.s. začiatkom septembra minulého roka vyhlásila užšiu urbanisticko-architektonickú súťaž na ideové a funkčné riešenie areálu bývalej Bratislavskej cvernovej továrne. Išlo o vôbec prvú súťaž vyhlásenú developerskou spoločnosťou, ktorej súťažné podmienky overila Slovenská komora architektov. Do užšej vyzvanej súťaže spoločnosť oslovila 12 renomovaných architektonických ateliérov zo Slovenska a Českej republiky, na základe ich predchádzajúcich skúseností s projektmi podobného významu a rozsahu. „Boli sme naozaj milo prekvapení. Obdržali sme desať vysoko kvalitných prepracovaných návrhov, veľmi zaujímavých a rôznorodých. Napriek striktnému zadaniu a rešpektovaniu územného plánu to architekti poňali veľmi tvorivo a kreatívne. Sme radi, že myšlienka usporiadať túto súťaž sa stretla s takýmto ohlasom u renomovaných ateliérov. Preto aj vyhodnotenie súťaže bolo pre komisiu veľmi náročné, ale myslím, že sme sa rozhodli správne. No môžem otvorene povedať, že ktorýkoľvek z tých desiatich návrhov je tak hodnotných, že priniesli aj nové podnety do tohto územia,“ zhodnotil architektonickú súťaž Radek Pšenička, Business Development Director YIT Slovakia a.s. a zároveň predseda poroty. Súťaž pozitívne prijala aj Lesia Richterová, vedúca odboru regionálneho rozvoja a životného prostredia ružinovského miestneho úradu: „Všetky návrhy sú zaujímavé, verím, že porota vybrala správne. Cvernovka potrebovala zmenu, aby sme sa posunuli dopredu, aby sa toto územie skvalitnilo a slúžilo plnohodnotne občanom.“

Víťazi z Bratislavy

Odborná porota, zložená zo zástupcov mesta, mestskej časti, ale aj odborníkov a akademikov z oblasti urbanizmu a architektúry, dôkladne preštudovala jednotlivé návrhy a prešla viacerými kolami hodnotenia, na konci ktorých vybrala víťazný návrh od architektonického ateliéru Compass Architekti z Bratislavy. Ten priniesol jasné riešenie areálu v zmysle zadania, ale súčasne koncept, ktorý umožňuje ďalší rozvoj lokality. Návrh priniesol jedno z najlepších urbanistických riešení v súťaži. „Náš návrh je relatívne konzervatívny, ide o klasickú mestskú štruktúru. Nešli sme tam s výškovým konceptom, snažili sme sa o niečo, čo do tohto prostredia dobre zapadne,“ stručne predstavil víťazný návrh Matej Grébert z architektonického ateliéru Compass. Doplnil ho kolega Peter Dostál: „Stretlo sa tu veľmi veľa skvelých myšlienok, nedá sa povedať, že len jedna je správna. Aj ten finálny výsledok bude spojenie jednotlivých myšlienok. My sme radi, že ten náš návrh a myšlienky porota ocenila ako tie najlepšie.“ Ďalší z tímu víťazov, architekt Juraj Benetin vyzdvihol aj prácu ostatných súťažných návrhov: „Z tejto súťaže nevychádza iba víťaz, ale vychádza taký katalóg ideí a nápadov, ktoré dúfam, že sa nikde nestratia. Lebo všetky tie nápady sú naozaj profesionálne a úžasné, bola by veľká škoda, keby sa v Cvernovke neaplikovali. V tejto súťaži sa stretli najlepší architekti z celého Česko-Slovenska, všetky generácie od najmladšej až po tú staršiu.“ Druhé miesto v súťaži spojené s finančnou odmenou získal ateliér A69 architekti, tretie miesto ateliér GutGut. Porota sa rozhodla udeliť aj mimoriadnu cenu architektonickému ateliéru Chybik Kristof za nadšenie autorského tímu, podporené príbehom pamäte historickej profilácie územia, ktoré prinieslo nevšedné riešenie.

Pradiareň zachovaná

Víťazný návrh v areáli bývalej Bratislavskej cvernovej továrne predpokladá výškovo primeranú mestskú zástavbu, s pozvoľným zvyšovaním smerom od Košickej ulice. Navrhovaná bloková zástavba ponúka vyššiu kvalitu života pre rezidentov, keďže v hustej zástavbe mesta poskytuje vyšší komfort bývania a súkromia. Navrhované riešenie zástavby je otvorené k všetkým okolitým štruktúram. Zároveň vyzdvihol pamiatkovo chránený objekt Pradiarne prostredníctvom nového verejného priestoru – námestia. „Súťažili naozaj skvelé návrhy, mnohé predbiehali dobu. Môj subjektívny názor je, že možno z toho urbanistického a architektonického hľadiska nevyhral ten najhodnotnejší návrh. Ale z toho realizačného pohľadu a investorského hľadiska najmenej konfliktný, možno najľahšie a najlepšie realizovateľný vzhľadom na rôzne parametre, či už urbanistické alebo stavebnotechnické. Víťazný návrh preto určite Ružinovu pomôže. Celú súťaž hodnotím veľmi pozitívne, keď sa ich bude robiť viac, bude rásť aj vedomie developerov o potrebe realizácie hodnotných architektúr,“ zhodnotil výsledky súťaže ružinovský poslanec Patrik Guldan, ktorý pracuje na Pamiatkovom úrade a zároveň sa zaujíma o architektúru, urbanizmus a tvár Ružinova. „Páči sa mi víťazný projekt, ktorý vzišiel z tejto architektonicko- urbanistickej súťaže. Chcem vyzdvihnúť postup investora, že vyhlásil túto súťaž a prezentoval projekt odbornej i laickej verejnosti a verím, že si tento pozitívny postup osvoja aj ďalší investori. Regulácia územia územnými plánmi zón je časovo náročná, no architektonicko-urbanistická súťaž môže v menších lokalitách nájsť kvalitné riešenie výstavby, s ktorým budú stotožnení obyvatelia danej lokality, investor i mestská časť,“ uviedol na margo architektonicko- urbanistickej súťaže Slavomír Drozd, člen komisie územného plánovania ružinovského miestneho zastupiteľstva.

Realita o niekoľko rokov

Víťazný návrh z dielne architektonického ateliéru Compass Architekti by sa tak o niekoľko rokov mal premeniť na realitu. Spoločnosť YIT Slovakia a.s. teraz pristúpi k rokovaniam s víťazom smerujúcim k dopracovaniu štúdie a spracovaniu projektovej dokumentácie pre územné rozhodnutie. „Čaká nás momentálne veľa práce, k realizácii samotného projektu sa chceme priblížiť čo najrýchlejšie,“ dodal Radek Pšenička.

Autor: Katarína Kostková

Vizualizácie: YIT Slovakia, a.s.

Fotogaléria: 
Vydanie: Január - Február 2017