COVID-19: Červená Bratislava: Aké sú nové pravidlá?

Tisíce pozitívnych prípadov každý deň a nemocnice na pokraji kolapsu. Väčšina územia Slovenska je na covid semafore už čierna. Bratislava má stále žolíka. Na základe počtu zaočkovaných ľudí však už aj tak svieti na červeno. Čo to znamená a aké opatrenia odsúhlasil parlament?

Aj keď zdravotníci doslova prosia ľudí, aby sa dali zaočkovať, veľký účinok ich slová nemajú. Obyvatelia Bratislavy sa k pandémii postavili zodpovednejšie a hlavné mesto si tak môže aspoň trochu vydýchnuť vďaka vysokému počtu zaočkovaných obyvateľov. Ani tak to však neznamená, že sa nás netýkajú žiadne obmedzenia.

Všade v režime OTP

Ak budete chcieť chodiť do práce, budete sa musieť pri vstupe do zamestnania preukázať potvrdením o očkovaní proti ochoreniu Covid-19, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu. Takýto režim by mal platiť aj v prevádzkach.

Ak odmietnete preukázať svoju totožnosť, do prevádzok či na hromadné podujatie sa nedostanete. Návrh už odobrila vláda, parlament urobil rovnako. Dokonca v zrýchlenom legislatívnom procese.

Testovanie zamestnancov

Ak ste zamestnancom, testovanie si môžete zabezpečiť sami, môžete však o to požiadať aj zamestnávateľa. V tom prípade to hradí on a práve bude tento proces bezplatný. Nič na tom nezmenila ani kritika zo strany zamestnávateľov, ktorí poukazujú na zvýšené náklady.

Ak test odmietnete, bude sa to považovať za prekážku na vašej strane, a tak podľa platnej právnej normy môžete zostať aj bez mzdy. Je teda na zvážení, ako sa k tomu postavíte. Navyše otázne je aj to, ako sa k celému problému postaví váš zamestnávateľ a či vám vyjde v ústrety. Má na to viacero možností - môže vás poslať dovolenkovať, prípadne vám prácu nastaviť inak. Spoliehať sa však na takéto riešenie určite nie je stávkou na istotu.

Ak navyše pracujete pre štát (policajti, colníci, vojaci), takúto šancu - s náhradou od zamestnávateľa - nedostane vôbec. Budete mať služobné voľno bez nároku na plat.

Uzatvorenie prevádzok

Krízová situácia dáva nové možnosti zdravotnému dozoru či polícii. Počas krízovej situácie môžu z dôvodu koronavírusu uzatvoriť prevádzku. Kto v takomto prípade poruší nariadenia, môže dostať nie zanedbateľný trest - prevádzku mu môžu zatvoriť až na 30 dní.

Policajt vás ako zákazníka môže dokladovať – žiadať potvrdenie o očkovaní, prekonaní ochorenia Covid-19 alebo negatívny test. Po skúsenostiach z posledných mesiacov zákon pamätá aj na agresiu voči strážcom zákona a zdravotníkom. Tentokrát už môže vyjsť poriadne draho.

Pokuty za urážanie zdravotníkov

Útoky na zdravotníkov sa v posledných týždňoch stali akýmsi nepríjemným trendom a pribúda ich čoraz viac. Ten, kto urazí zdravotníkov, sfalšuje covid pass alebo ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti, môže dostať pokutu až do 1000 eur.

To však nie je všetko. Ak by sa situácia v súvislosti s koronavírusom na Slovensku podstatne zhoršila a bola by vyhlásená mimoriadna situácia, núdzový alebo výnimočný stav, môže sa spomínaná pokuta vyšplhať až na 1500 eur.

Špekulácie okolo pandemickej PN sa tiež neoplatia. Faktom však je, že pandemická PN by sa mala dostať na úroveň tej štandardnej. Doteraz bola podstatne výhodnejšia. 

 

Vydanie: December 21 - Január 22