Čo robiť keď... si chcete kúpiť byt?

Ilustračná fotografia. (Pexels.com)

Chcete si kúpiť nový byt a pri vybavovaní hypotéky zistíte, že mu chýba kolaudácia. Sťahujete sa do novej zástavby, ale nikde v blízkosti nie je zastávka MHD alebo k nej nevedú chodníky. Rozhodli ste sa pre byt s výhľadom na park a odrazu vidíte, že sa len kúsok od vášho domu začína stavať vysoká bytovka. To je len časť otázok, s ktorými sa nás obraciate. Ako sa teda môžete vyhnúť nepríjemným prekvapeniam?

Počul som, že vedľa nášho domu sa má niečo stavať...

Základným zdrojom informácií je územný plán, takže ak chcete vedieť, či sa vedľa vášho domu bude stavať nejaký nový panelák, obráťte sa na oddelenie územného plánovania hlavného mesta.

Je kolaudácia len formalita?

V žiadnom prípade nie. Stavebný úrad dôkladne skúma, či stavebník postupoval v súlade s povolením, ktoré dostal. Dôležité je overiť si u predávajúceho, či náhodou nejde len o časovo obmedzené povolenie na predčasné užívanie stavby (napr. developer mal vybudovať chodník alebo odbočovací pruh, ale nespravil to).

Kto má vybudovať chodníky v okolí domu?

Napojenie stavieb na pozemné komunikácie, tj. peší a dopravný prístup k stavbe, musí byť nevyhnutne vyriešený už v územnom rozhodnutí a, samozrejme, právoplatne povolený. Neznamená to však, že developer musí vybudovať chodník až po napríklad najbližšiu zastávku MHD. Rovnako však aj obec môže stavať len na svojich pozemkoch. Vzhľadom na obrovský počet projektov to ale môže trvať dlhšie.

 

 

Vydanie: September 2019