Bohatý rok pre seniorov

Zaujímavé prednášky, súťaže, kurzy, koncerty či potulky po Slovensku i zahraničí. To ponúkol minulý rok ružinovským seniorom. Rok 2017 ale nebude určite zaostávať, práve naopak! Našim dôchodcom toho ponúkne ešte omnoho viac.

Mestská časť opäť sľubuje krásnu „jeseň života“ pre tých skôr narodených. Program, ktorý pre seniorov naplánovala, ich zaručene vytiahne z bytov a domov. Na svoje si prídu všetci: milovníci cestovania, hudby, tanca, i tí, ktorí bažia po nových informáciách a zážitkoch. „Chceme, aby čo najviac seniorov malo záujem socializovať sa. Darí sa nám to, čo ma veľmi teší. Dôkazom sú zaplnené koncerty, či pravidelné losovanie z dôvodu obmedzených kapacitných možností na výlet alebo kurz. A spokojní seniori, ktorí s úsmevom na tvári poďakujú a tešia sa na ďalšie stretnutie, to je najlepšie ohodnotenie našej práce,“ zhodnotila minulý rok Henrieta Valková, vedúca odboru sociálnych vecí na ružinovskom miestnom úrade.

NOVÉ CESTOVATEĽSKÉ ZÁŽITKY

Seniori sa vyberú na výlet po Bratislave, Slovensku, ale i za hranice. Aj tento rok bude plný cestovateľských zážitkov. „Mestská časť má pripravený bohatý plán výletov. Hneď vo februári navštívime termálne kúpele Flexum v Mosonmagyaróvári, ktoré sú u našich seniorov veľmi obľúbené. Po troch rokoch sa vrátime do rakúskeho Carnuntumu, pozrieť si veľké rímske mesto. Čakajú nás ale i nové destinácie. V Rakúsku navštívime zámok Eckartsau a zámok Orth an der Donau. V Maďarsku si pozrieme levanduľové záhrady a zámok Pannonhalma, nebude chýbať ani komentovaná prehliadka mesta Győr. Samozrejme, nezabudneme ani na komentovanú prehliadku Bratislavského hradu, ktorú sme tento rok doplnili aj o prehliadku Národnej rady,“ priblížila cestovateľský plán Henrieta Valková.

HUDOBNÉ ZÁŽITKY

Ružinovskí seniori milujú hudbu a tanec. Potvrdili to posledné roky, kedy boli koncerty zaplnené takmer do posledného miesta. Po pozitívnych ohlasoch je preto odbor sociálnych vecí plný nápadov. Henrieta Valková sľubuje, že na svoje si prídu milovníci klasickej hudby ale i temperamentného latina: „Verím, že tanečné predstavenie Fiesta Latina rozprúdi našim seniorom krv. Vrátime sa aj ku koncertu, počas ktorého zaznejú skladby argentínskeho tanga. Vážnu hudbu moderným spôsobom predvedú dámy z formácie The Ladies Ensemble.“

NOVINKOU ŠKOLA ZDRAVIA

Od februára budú mať seniori možnosť dozvedieť sa viac o zdraví i o starostlivosti oň. Mestská časť spúšťa projekt Škola zdravia, ktorá raz mesačne ponúkne seniorom zaujímavú prednášku na zdravotnícku tému. „Chceme prispieť aj k vzdelávaniu seniorov. Na bezplatných prednáškach, ktoré organizujeme v spolupráci s Farmaceutickou fakultou, je vítaný každý, kto sa chce dozvedieť nové informácie. Prvá téma v Škole zdravia bude čaje, lieky a ich vzájomná kontraindikácia. Prenáška sa bude konať trinásteho februára o 14:30 v Dome kultúry Ružinov. Odborníci sa v ďalších prednáškach zamerajú aj na Alzheimerovú chorobu, na internetové rady o liečení, či na chronickú obštrukčnú chorobu pľúc,“ objasnila vedúca sociálneho odboru. Seniori sa budú stretávať aj na spoločenských akciách, ktoré pre nich mestská časť pravidelne organizuje. Oslávenci si spoločne pripijú na stretnutí jubilantov a v rámci mesiaca úcty starších nebude v októbri chýbať deň seniorov, ktorý je vždy plný zaujímavých informácii. O všetkých pripravovaných akciách sa seniori dočítajú nielen na stránkach Ružinovského echa, či na stránke mestskej časti. „Pokračujeme aj v tej adresnejšej komunikácii. Ak sa s nami už seniori podelili o svoje telefónne číslo prípadne emailovú adresu, pravidelne ich informujeme aj touto cestou,“ uzavrela Henrieta Valková.

Autor: Katarína Kostková

Ilustračné foto: Marianna Šebová

Vydanie: Január - Február 2017