Bezplatné poradenstvo

Pôžičku si dobre rozmyslite Spotrebiteľské Centrum n. o. poskytuje fyzickým osobám, ktoré nakupujú tovary i služby bezplatné právne poradenstvo elektronicky, prostredníctvom webovej stránky www. spotrebitelska-poradna.sk, telefonicky, ale i osobne na miestnom úrade Bratislava Ružinov každý utorok od 14.00 do 16.00 hod. a vo štvrtok od 15. 00 do 17.00 hod.

Pri osobnej konzultácii máte možnosť poradiť sa o svojom probléme. Napríklad ak potrebujete pomôcť s reklamáciou, s odstúpením od zmluvy a tiež ak máte pôžičky od nebankových subjektov i bánk. V poradni získate cenné rady ako vyriešiť svoj problém a odporúčania, ako by ste mali ďalej postupovať. Môžete sem priniesť aj podklady, ktoré sa týkajú sporu, aby odborníci do nich nahliadli a poradili vám konkrétne kroky.

Koľko musíte zaplatiť?

Bezplatnú ružinovskú poradňu využilo od začatia prevádzky už niekoľko desiatok ľudí s rôznymi problémami. „ Najčastejšie sa týkali zmlúv s nebankovkami a problémami pri splácaní pôžičiek. Druhým častým problémom boli problémy pri vybavovaní reklamácií nielen obuvi, ale napríklad aj náhrobkov. Ďalšou rozsiahlou oblasťou sú spory so správcami bytov a nebytových priestorov,“ ozrejmuje riaditeľ Spotrebiteľského Centra Miroslav Antoňak. Na otázku, čo radí ľuďom, ktorí majú zmluvy s nebankovkami odvetí: „ Svoje pôžičky splácajte. Ak nemáte na celú výšku splátky, zaplaťte hoci aj päť eur, no každý mesiac musíte nejakú, i keď nízku sumu uhradiť. Ak svoje pôžičky splácate, môžete do poradne priniesť svoju zmluvu na bezplatnú kontrolu. Dostanete komplexnú informáciu nielen o tom koľko ste povinní zaplatiť, ale aj o tom, ako sa dá vaša situácia riešiť. Mnohé zmluvy s nebankovými subjektmi o požičaní peňazí s nekresťanským úrokom majú v zmluvách ustanovenia, ktoré môžu mať za následok ich čiastočnú alebo úplnú neplatnosť. To znamená, že v niektorých prípadoch ste povinní vrátiť iba to, čo ste si v skutočnosti požičali a nemusíte zaplatiť úroky a ďalšie poplatky. Najviac sporných ustanovení v zmluvách má firma Pohotovosť. Až 95% zmlúv uzatvorených s nimi je neplatných, takže ľudia sú povinní vrátiť im len to, čo si požičali,” zdôrazňuje Miroslav Antoňak.

Nepodpisujte nič navyše

V súvislosti s nebankovkami je dôležité povedať aj to, aby ste by pri podpise zmluvy nepodpisovali ďalšie dokumenty, napríklad dohody o mimosúdnych riešeniach, dohody o zrážkach zo mzdy, i o splátkach. „ Ak vám nechce požičať banka, zamyslite sa nad tým, že vás chce ochrániť pred možnými rizikami so splácaním pôžičky. Požičať si peniaze od nebankovky nie je riešenie situácie. V urgentných a krízových situáciách pomôže obyvateľom Ružinova odbor sociálnych služieb miestneho úradu,” pripomína

Miroslav Antoňak.

Jozefína Kaššová

Vydanie: November 2016