Bezpečné prázdniny

Ilustračná fotografia. (Pixabay.com)

A je to tu! Opätovne sú tu letné prázdniny. Aby ste ich vy, deti, strávili príjemne a mali na ne len pekné spomienky, dodržiavajte týchto pár rád.

Doma:

Cudzím ľuďom neotváraj dvere. Predtým, ako otvoríš dvere, presvedč sa, kto je za dverami. Pozri sa cez dverový hľadáčik, okno, ak bývaš v rodinnom dome, alebo sa jednoducho opýtaj. Keď si doma sám, používaj bezpečnostnú retiazku alebo závoru na dverách. Do domu, bytu nepozývaj cudzie deti. Každú návštevu kamarátov u vás doma vždy oznám rodičom. Pri odchode z domu nezabudni zamknúť. Skontroluj, či si naozaj dvere zamkol. Ak bývaš v rodinnom dome alebo na nižších poschodiach nezabudni zatvoriť okná (pivničné, kúpeľňové a pod.). Kľúče od domu a bytu maj pri sebe. Nenechávaj ich len tak položené na lavičke, stole, či v plecniaku, ktorý nemáš pri sebe. Nezabudni rodičom povedať, zavolať, či napísať SMS správu, kam ideš, s kým si a kedy sa vrátiš domov. Aj cez prázdniny sa môže stať, že vonku bude zlé počasie a rozhodneš sa tráviť čas pri počítači. Na sociál- nych sieťach nenadväzuj kontakt s ľuďmi, ktorých nepoznáš. Neposkytuj im informácie o sebe a tvoje rodine (najmä kedy a kam idete na dovolenku a pod.). Neposielaj im svoje fotografie.

Vonku:

Lopta, kolobežka, skateboard ani kolieskové korču- le na cestu nepatria. Pri jazde na bicykli nezabudni na ochrannú prilbu a reflexné prvky. Nezabudni, že chodník nie je pretekárska dráha, ale že je určený chodcom. Určite vieš, že na bicykli sa jazdí po ceste vpravo. Ak si účastníkom cestnej premávky dbaj na svoju bezpečnosť. Na prechádzanie cez cestu použi priechod pre chodcov, podchod, nadchod. Pred vstupom na cestu sa zastav, poriadne sa rozhliadni na ľavú, pravú a opäť ľavú stranu, a až potom vstúp na priechod pre chodcov. Pri prechádzaní cez priechod pre chodcov nezastavuj, prechádzaj plynulo, neutekaj. Nemaj v ušiach slúchadla, aby si počul, čo sa na ceste deje. V čase, keď si sám vonku, ťa môžu osloviť cudzí ľudia. Nikam s nimi neodchádzaj, neodprevádzaj ich, nesadaj si k ním do auta a neber si nič od nich. Neznámej osobe v žiadnom prípade nehovor, kde bývaš, aké cenné veci máte doma, kedy rodičia odchádzajú a prichádzajú z práce, kedy a kam odchádzate na dovolenku alebo na výlet. Hraj sa s kamarátmi na detskom ihrisku, nie v opustených budovách, kde na teba číha nebezpečenstvo.

Pri vode:

Počas horúcich letných dní ťa príjemné osvieži voda na kúpalisku alebo jazere. Aj keď vieš dobre plávať, nepreceňuj svoje sily. Neplávaj ďaleko od brehu, mysli na to, že potrebuješ doplávať aj späť na breh. Pri hrách vo vode s kamarátmi buď opatr- ný. Na kúpalisko si zober len veci, ktoré potrebuješ, nie cenné veci, ktoré ti môže niekto ukradnúť z deky. Hlavu si chráň vhodnou prikrývkou. Snaha dodržiavať tieto naše odporúčania, ťa nič nestojí. Prázdniny budú bezpečnejšie. Namiesto nepríjemnosti si ich vychutnáš naplno a naberieš nové sily do ďalšieho školského roka.

plk. Mgr. Ján Pažický riaditeľ OR PZ v Bratislave II

 

Vydanie: Júl - August 2018