Áno pre 48 projektov

Ilustračná fotografia. (Pixabay.com)

Aprílové miestne zastupiteľstvo odsúhlasilo finančnú podporu štyridsiatim ôsmim projektom. Stalo sa tak na návrh grantovej komisie, ktorá spomedzi 69 projektov vybrala tie, ktoré spĺňali všetky kritériá. Grantový program tento rok opäť prispeje ku kvalitnejšiemu životu v mestskej časti.

Ružinov podporí nápady obyvateľov v celkovej výške viac ako 157 000 eur. Napriek tomu, že sa do grantovej výzvy nezapojil rekordný počet záujemcov, členovia komisie ju považujú za úspešnú. Ružinovčania sa so svojimi nápadmi mohli zapojiť do všetkých oblastí, zmenou oproti minulým rokom bolo ale vyhlásenie dvoch z nich za priority na rok 2017. Voľba padla na životné prostredie zamerané najmä na znižovanie odpadu, druhá sa týkala športu a voľnočasových aktivít mladých. „Som veľmi rada, že sme k tým prioritám pristúpili, pretože tým, že sme ich vyhlásili, projekty, ktoré spĺňali túto podmienku, sme automaticky posúvali vyššie. Bolo to cítiť, pretože projektov na tieto dve oblasti bolo najviac,“ zhodnotila Petra Palenčárová, členka grantovej komisie. Lákavá bola aj suma, ktorú mohol žiadateľ na realizáciu svojho nápadu získať. Pohybovala sa od 500 do 5 000 eur. „Podarilo sa nám schváliť 48 žiadostí o grant v celkovej výške 157 213 eur. Je mi len ľúto, že niektoré projekty, napriek tomu, že sme mali workshopy, mali slabšiu úroveň. Nebolo ich veľa, len deväť, ďalších dvanásť žiadostí zas nespĺňali formálne kritériá,“ potvrdila predsedníčka grantovej komisie Lucia Štasselová.

Vyhlásenie dvoch prioritných oblastí malo členom komisie uľahčiť rozhodovanie, zároveň išlo o nápady, ktoré majú viditeľné výsledky v Ružinove. „Granty sa náhodným kľúčom rozdelili medzi členov komisie. Každý mal funkciu takzvaného spravodajca a mal svoju dvojičku, aby to bolo neutrálne a dalo sa to spriemerovať. Následne sme všetky granty konzultovali na komisii a spoločným hodnotením sme vypočítali tie úspešné,“ priblížil proces rozhodovania Martin Patoprstý. „Zaujímali ma napríklad aj športové projekty, pretože dnes vidíme, že v Ružinove sú niektoré detské ihriská zanedbané a tieto projekty ich naopak revitalizujú. Aktivitu občanov, ktorí podávajú žiadosti na tento účel, veľmi vítam,“ povedal Pavol Jusko, ďalší z členov grantovej komisie. Členovia komisie sa snažili prerozdeliť celú sumu určenú na podporu nápadov obyvateľov mestskej časti. Podľa platného všeobecne záväzného nariadenia sa každý rok vyčlení aspoň jedno percento z rozpočtu Ružinova, ktoré putuje na podporu grantov. Grantový program bude vyhlásený aj opäť o rok.

Veronika Vasilková

 

 

Vydanie: Máj 2017