Anna Vargová na obrazovkách Televízie Ružinov

Diskusná relácia Televízie Ružinov Debata má od leta novú moderátorku. Taktovku pri diskusii vzala do ruky ANNA VARGOVÁ, ktorá moderovala viaceré diskusné relácie ako napríklad Sedmička v TV Joj, O päť minút dvanásť v STV, či naposledy reláciu Zoči – voči.

Pozorní diváci si vás pamätajú najmä z obrazovky Slovenskej televízie. Aká bola vaša cesta k žurnalistike?

Už na strednej škole som sa venovala písaniu článkov do okresných novín o dianí v meste - Kráľovskom Chlmci, po strednej skole ma prijali na žurnalistiku na UK do Bratislavy a po škole som začala pracovať v Slovenskom rozhlase.

Prešli ste niekoľko ,,veľkých“ televízií v poslednom čase vás však na obrazovke nebolo vidieť. Čo bolo za vašim odchodom?

Väčšinou „politické dôvody“- vždy s výmenou vedenia museli niektorí ľudia odísť, lebo si priniesli svojich ľudí - bohužiaľ, tak to u nás funguje.

Dnes sa však dá povedať, že Anna Vargová je späť na obrazovke Televízie Ružinov, kde moderuje politickú reláciu Debata. Prečo práve táto regionálna televízia?

Inšpirovala ma svojím profesionálnym prístupom a snahou prinášať aktuálne informácie pre divákov. A s mnohými redaktormi som predtým pracovala aj v STV.

Viacerí majú sklon podceňovať regionálne televízie. Je veľký rozdiel v práci pre celoplošnú a regionálnu televíziu?

Rozdiel je vari v tom, že celoplošná televízia musí prinášať väčšie kvantum informácii pre veľký počet divákov, kým regionálna môže riešiť problémy, ktoré sa bezprostredne dotýkajú obyvateľov.

Celá vaša žurnalistická kariéra sa točí okolo politiky. Ako ste sa k nej dostali?

Po skončení školy som chcela pracovať v zahraničnej redakcii Slovenského rozhlasu, ale tam ma nevzali, lebo som žena a že vraj čoskoro pôjdem na materskú. Tak mi vtedajší šéf Rádiožurnálu ponúkol miesto v domácej redakcii a bolo to. Prežila som tam tri plodné roky od roku 1990 do roku 1993, veľmi zaujímavé pre novinára. Roky bohaté na udalosti - novodobé parlamentne voľby, rozdeľovanie federácie a podobne.

Kto vám z veľkých politických hráčov najviac utkvel v pamäti? Mali ste niekoho, kto bol ťažký partner?

Je známe, že ťažkým diskutujúcim partnerom bol Vladimír Mečiar, ktorý veľa hovoril a to čo chcel...ale ja som ho, našťastie, zvládla...

Keď dnes sedíte v štúdiu s ľuďmi z komunálnej politiky a porovnáte ich so špičkami tzv. veľkej politiky, sú v niečom iní, alebo sa dá povedať, že politik je vždy politikom?

Myslím si, že politik sa snaží vždy povedať veľa a pritom nič – česť výnimkám, preto je úlohou novinára z neho dostať to, čo môže diváka zaujímať.

(ms)

Foto: archív A.V.

Vydanie: Október 2013