Anketa: Navrhnite názov námestia

Novovzniknutý priestor v lokalite Nivy – pred Pradiarňou má byť príjemným pobytovým priestorom. Aký názov dostane, však ešte nie je známe. Do rozhodovania sa však môžete zapojiť aj vy. Ako na to? 

Národná kultúrna pamiatka Pradiareň 1900 a jej okolie sa mení na dominantu budúcej štvrte Zwirn. Námestie pred historickou budovou pradiarne a bývalej silocentrály sa má stať príjemným pobytovým priestorom, pričom nielen moderným vzhľadom, ale zároveň aj pokojnou atmosférou má nadviazať na blízke Dulovo námestie.

Platany aj sochárske dielo

Nové srdce Nív už skrášľuje aj 33 platanov, umelecké duše zase iste poteší plánované sochárske dielo. Nezodpovedaná však zostáva zásadná otázka – ako sa bude námestie volať? Takáto diskusia už bola na komisii dopravy. Jej členovia navrhli dva názvy.

Námestie Živeny a Námestie Mórica Beňovského. V prvom prípade by sa vzdal hold najstaršiemu ženskému spolku na Slovensku, v tom druhom predstaviteľovi obdobia osvietenstva, rozvoja dopravy a obchodu a objavovania neznámych území.

Aj vy môžete poslať návrh

Odborníci následne navrhli miestnemu úradu, aby sa o téme názvu nového námestia hovorilo verejne a aby tiež zozbieral podnety od občanov. Do výberu sa tak môžete zapojiť aj vy. Zriadili sme preto emailovú adresu namestie@ruzinov.sk, kam môžete posielať svoje návrhy. Následne sa bude o nich hlasovať.

Iste sa aj takýmto spôsobom dotvorí prostredie, ktoré bude príjemným prostredím pre tam žijúcich obyvateľov ale aj návštevníkov. Veď nie je to tak dávno, len koncom vlaňajšieho leta, čo námestie privítalo stovky ľudí pri príležitosti 30. výročia vzniku mestskej časti Ružinova. A námestie bude miestom aj pre takéto kultúrne a spoločenské podujatia.

 

Vydanie: Február 2022