Aktuality: Prvá kosba začala už ZAČIATKOM APRÍLA

S príchodom jari a teplého počasia každoročne začína prvá kosba. Teplé dni sme však tento rok zažívali mimoriadne skoro, a preto aj v Ružinove začala prvá kosba o niečo skôr. Zvyčajne sa kosí až v druhej polovici apríla, tento rok to bolo hneď po Veľkej noci.

Počas jednej kosby sa musí v mestskej časti pokosiť takmer 165 hektárov zelene, čo je 230 futbalových ihrísk podľa oficiálnych FIFA kritérií alebo takmer štyrikrát celý štát Vatikán (vrátane záhrad). Ide o veľké plochy zelene, ale aj mnoho malých, ktoré sú na údržbu náročnejšie. Je totiž jednoduchšie pokosiť jednu veľkú plochu ako veľa menších, malé úseky trávnikov a predzáhradky.

Na mnoho úsekov sa veľké stroje nedostanú a preto sa musia kosiť ručne malými strojmi. Práve preto sa môže na prvý pohľad zdať, že na niektorých miestach nie je kosba dokončená. Kvôli efektívnosti sa však kosí na dve etapy – najskôr veľkými kosačkami a neskôr zamestnanci Ružinovského podniku dokončujú tieto miesta malými ručnými vyžínačmi.

Kosenie celého Ružinova trvá za ideálnych podmienok v priemere 6 týždňov. Ak je počas tohto obdobia nepriaznivé počasie, je potrebné kosbu naplánovať tak, aby sa stihla za kratšie obdobie – napríklad za štyri týždne, preto prebieha kosba aj počas víkendov a sviatkov. Napríklad v máji dokáže tráva narásť až o 3 cm za deň, k tomu môžu prísť daždivé dni, tak sa tomu sa treba prispôsobiť. Preto sa využíva na kosbu každý jeden možný deň, aj víkendy či sviatky. Niektoré plochy sa nechávajú nepokosené, aby bol zabezpečený priestor aj pre drobný hmyz. Tie sa ale nachádyajú ďalej od miest s najvyšším pohybom obyvateľov.

Rozpis prác nájdete na webe vpsr.sk a aktuálne informácie aj na facebookovom profile @RuzinovskyPodnik.

 

Vydanie: Máj 2024