Aktuality: Najnovšie správy z Ružinova

Minulé číslo Ružinovského Echa bolo trochu netypické, a tak sa doň nedostalo viacero vecí, ktoré za posledné týždne v Ružinove pribudli – či už to bolo vynovené detské ihrisko, nové denné centrum pre seniorov, eurofondy, ktoré mestská časť získala na obnovu škôlky, ale aj jedna obrovská rekonštrukcia kanalizácie na Trnávke a začiatok výstavby kanalizácie na Pálenisku.

Nová kanalizácia na Pálenisko

Kanalizáciu dnes v Bratislave takmer všetci považujeme za úplnú samozrejmosť. Napriek tomu ešte stále existujú lokality, kde ešte stále chýba. Jedným z takýchto miest je aj časť Prievozu - Pálenisko. Stavebné práce na tomto náročnom a finančne mimoriadne nákladnom projekte začnú už v týchto dňoch. Budovanie kanalizácie nie je v kompetencii mestských častí, ale v tomto prípade sa to podarilo vďaka štvorstrannej dohode medzi Ružinovom, BVS, magistrátom a stavebníkom, ktorý neďaleko stavia development Nový Ružinov. Mestská časť bude budovanie kanalizácie financovať z developerského poplatku za Nový Ružinov a samotný investor prispel zabezpečením projektov a povolení v hodnote viac ako 200-tisíc eur. Potom ako bude postavený hlavný kanalizačný zberač, na ktorý sa priamo pripoja susediace domy, dobuduje BVS rozvetvenie kanalizácie do jednotlivých ulíc Páleniska.

Rekonštrukcia kanalizácie

Zničené cesty a chodníky na Trnávke trápia tamojších obyvateľov už veľmi dlho. Sú to asi štyri roky, čo sa pri oprave jedného z „výtlkov“ na Bencúrovej cesta prepadla a spadlo do nej aj nákladné auto BVS, ktoré ho prišlo opravovať, problém bol totiž v kanalizácii a vo vodovode. A to je situácia, ktorá sa opakuje vo veľkej časti starej Trnávky. Bez ich rekonštrukcie sa však nedajú vymieňať povrchy ciest a chodníkov, ľahko by sa mohlo stať, že už o rok budú v rovnakom stave ako teraz. Vďaka spolupráci s BVS a magistrátom sa to však konečne zmení a Trnávku čaká historicky najrozsiahlejšia rekonštrukcia kanalizácie.

V návrhu nového investičného plánu BVS je určených viac ako päť miliónov eur na najbližšie tri roky na komplexnú obnovu kanalizácie a vodovodov na Trnávke. A po oprave hlavných trás ďalšie tri milióny na zvyšok a ďalší približne milión investuje hlavné mesta na vybudovanie kanalizácie v okolí Terchovskej, kde doteraz na niektorých uliciach chýba. Keď ide o mimoriadne drahý projekt, nedá sa zrealizovať naraz, a preto bude prebiehať v priebehu jedného roka, ale postupne. Celý projekt je pripravený tak, aby sa odstránili všetky problémy, ktorými dnes Trnávka trpí - od zlých ciest a chodníkov, neustálych prepadov na nich, až po vyrážanie vody z toaliet na prízemiach pri silnom daždi. Ktorých ulíc sa teda rekonštrukcia týka: Rozmarínová, Staničná, Na Lánoch, Slowackého, Kašmírska, Vrútocká, Gašparíkova, Na Úvrati, Táborská, Banšelova, Revolučná, Bencúrová, Rádiová, Pri Strelnici, Okružná - druhá polovica, Jasná, Edisonova, Beckovská, Wattova, Koperníkova, Tŕňová, Kovorobotnícka, Pri Zvonici, Lidická, Železná, Bielkova, Hasičská, Kultúrna, Vápenná a Kašmírska za blokom I a II.

Rozšírenie ZŠ Ružová dolina

Za posledných viac ako päťdesiat rokov sa Ružinov výrazne rozrástol a pribudli desiatky tisíc obyvateľov. Jedna z vecí, ktoré sa nemenili, bol počet základných škôl a ich kapacity už dosahovali hranice. Dnes už Ružinov stavia dve nové školy, na ktoré mestská časť získala takmer 6 miliónov eur z eurofondov - rekord v ružinovskej histórii. Nová škola na Medzilaboreckej bude dokončená už čoskoro a začína sa výstavba aj na novej škole na Ostredkovej. Okrem týchto veľkých projektov využívame aj existujúce priestory v školách, a preto sa len nedávno začala prestavba časti priestorov na základnej škole v Ružovej doline, kde z bývalého služobného bytu a kancelárií vzniknú už čoskoro tri nové triedy.

Eurofondy pre škôlky

Veľké projekty ako výstavba škôl a škôlok by nemožné realizovať len z rozpočtu mestskej časti, bez pomoci eurofondov. Okrem spomínaných 6 miliónov eur získal len pred niekoľkými týždňami Ružinov aj ďalších 550-tisíc eur. 150-tisíc preplatí časť nákladov na rekonštrukciu škôlky na Haburskej, kde v rámci rekonštrukcie pribudla napríklad aj zelená strecha a vodozádržné opatrenia na dvore. Väčšiu časť financií, 400-tisíc, získala mestská časť na prestavbu bývalej knižnice na novú škôlku s troma triedami na Tomášikovej.

Nové výbehy pre psov

Každý, kto sa rozhodne mať psa v meste, veľmi dobre vie, že venčenie znamená mať psíka neustále na vôdzke. Aby si však mohli domáci miláčikovia užiť trochu voľného pohybu, vznikajú v mestách oplotené výbehy pre psov. V Ružinove ich máme hneď niekoľko – na Tomášikovej pred Paneurópskou univerzitou, na Astronomickej (za garážami), na Syslej (aj s hracími prvkami pre psov), na Sabinovskej/ Drieňovej (pri jazere) a na Haburskej dokonca dva – jeden pre menších a druhý pre väčších psov. Pred niekoľkými dňami k nim pribudli ďalšie dva – na Rožňavskej (za parkoviskom bývalého Baumaxu) a na Gašparíkovej ulici.

Rekordné počty odtiahnutých vrakov

Vraky sú problém, ktorý trápi väčšinu miest, ale čím horšia je situácia s parkovaním, tým ich ľudia vnímajú citlivejšie. Odtiahnuť vrak nie je možné zo dňa na deň, zákon presne určuje lehoty a majiteľ vozidla tak má vždy niekoľko týždňov na to, aby ho odstránil sám. Až potom môže konať mestská časť.

Od apríla 2021 do uzávierky tohto čísla Ružinovského Echa mestská časť evidovala 324 nahlásených vozidiel a 284 už na „svojom“ mieste nie je. 45 bolo odtiahnutých a až 239 odstránili samotní majitelia na základe výzvy miestneho úradu. 21 vozidlám v tejto chvíli plynie lehota na odstránenie a 9 je momentálne zaradených na odťah.

Dom hrôzy prestáva desiť

Budova neďaleko križovatky Záhradníckej a Miletičovej, priamo pri zastávke autobusu, straší domácich aj okoloidúcich už celé roky. Veľké kusy omietky padali na chodník a nie je to tak dávno, kedy počas búrky a silného vetra chýbalo veľmi málo k tomu, aby ohrozil život ľudí, ktorí tam čakali na trolejbus.

Majiteľ budovy dlhodobo nereagoval na výzvy stavebného úradu na odstránenie nebezpečného stavu a nerešpektoval právoplatné rozhodnutie o nariadení odstránenia tohto stavu. Ružinov sa preto obrátil na exekútora, ktorý vydal exekučný príkaz na odstránenie nebezpečnej omietky a poveril výkonom rozhodnutia mestskú časť. 20. októbra tak začal Ružinovský podnik zabezpečovať náhradný výkon exekučného rozhodnutia a zamestnanci s využitím dvoch plošín odstraňovali uvoľnenú omietku. Náklady na všetky práce, ako aj na likvidáciu stavebného odpadu, si bude Ružinov uplatňovať v rámci exekučného konania u majiteľa budovy. 

 

Vydanie: November 2022