Ako vyzerá náš Rok dieťaťa v ZŠ Medzilaborecká?

V Základnej škole Medzilaborecká sme už mali Rok zdravia, Rok športu, Rok jablka a tak tento školský rok patrí dieťaťu a jeho individualite.

Rok dieťaťa, v ktorom by sme chceli ako pedagogický zbor na čele s našou kapitánkou Ivetou Hajduovou rásť, je pre nás výzvou hľadať. Chceme sa vzdelávať, diskutovať, objavovať všetko to, čo by nám lepšie pomohlo spoznať naše deti, ich potreby a byť pre nich skutočne nápomocní. Chceme sa učiť lepšie hodnotiť a využívať hodnotenie nie ako zbraň, ale ako nástroj podpory a rastu osobnosti detí. Chceme objavovať, aj keď si nenárokujeme na to, že by sme vedeli, čo je správne. Chceme byť prísni a zároveň láskaví, citliví a ľudskí, zároveň poskytovať mantinely, ktoré by deťom pomáhali k jasnejším métam. Chceme ich učiť kvalitne, ale zároveň im pomôcť byť osobnosťami, ktoré budú vedieť, prečo veci robia a budú rozumieť sebe i druhým. To všetko by sme chceli, aby stálo na našej pohode a spolupráci medzi nami učiteľmi. Táto dobrá klíma sa potom môže stať živnou pôdou pre spoluprácu s rodičmi a tvorivé nápady nás všetkých.

Ako sme to rozmenili na drobné?

Postupne. Počas leta sme zrevitalizovali vonkajšie i vnútorné priestory školy so žiakmi a rodičmi. Vytvorili sme tím a spoločne sme naplánovali a pripravili rok plný dobrodružstiev, za čo sme veľmi vďační podpore mestskej časti Ružinov v grantových programoch. Tým najväčším dobrodružstvom by mali byť stále naše deti. Celoročne by sme chceli posilňovať a skvalitňovať svoj prístup a tvorivé a bohaté aktivity pre našich žiakov. Chceme vytvárať pozitívnu klímu a radosť na škole, zasadiť sa o dobré medziľudské vzťahy v triedach medzi deťmi, ale aj medzi rodičmi a učiteľmi, podporovať vzdelávacie aktivity pre rodičov a učiteľov o výchove, otvárať sa pre nové tvorivé aktivity, dielne, workshopy detí, organizovať mimoškolské akcie zamerané na sociálny a osobnostný rozvoj, otvárať priestor pre častú komunikáciu a spätnú väzbu medzi učiteľmi, rodičmi a deťmi, podporovať a napomáhať deťom a rodinám s akýmikoľvek ťažkosťami a životnými okolnosťami, rozvíjať nadanie a kreativitu detí vo všetkých oblastiach ich talentov, včleniť a posilniť interaktívne, digitálne a jazykové vyučovanie. A tak sme pripravili súťaž fotografií učiteľov z ich detstva, súťaž o najkrajší piškótový dezert, rodičom sme darovali knihy o výchove pre rodičov, zorganizovali sme malú konferenciu o výchove a ďalšia nás ešte čaká, pripravili sme úžasné workshopy so seniormi v rámci Roka seniorov, zorganizovali sme Rozprávkovú noc v školskej knižnici, tvorivé vianočné dielne, bazáre na pomoc chudobným, predvianočné sústredenie pre siedmakov, chystáme lyžiarsky a sebapoznávací výcvik, umelecké výtvarné dielne, Deň predškolákov, veľký Deň detí ako vyvrcholenie Roka dieťaťa v máji, školy v prírode, detský tábor pre žiakov 2. – 6. ročníka a i.

Najdôležitejšie sú medziľudské vzťahy

To, čo má naplniť tento rok – to je stála výzva, stále burcovanie rodičov a učiteľov a okolia k tomu, aby sme objavili krásu a jedinečnosť každého dieťaťa. Je to mimoriadne ťažké a neobvyklé. Ale to je skutočným poslaním edukácie. Sme presvedčení o tom, že na tomto stojí aj kvalita vyučovania. Nie je nič dôležitejšie, ako sú medziľudské vzťahy.

Viktor Križo, učiteľ, špeciálny pedagóg ZŠ Medzilaborecká

fotokoláž: archív školy

Vydanie: Január - Február 2013