Ako je to s kosením?

Začiatok sezóny kosenia v Ružinove sa niesol v duchu sťažností. Formou príspevkov na sociálnych sieťach viacerí obyvatelia upozorňovali na vysokú trávu v ich okolí, ktoré tak občas pripomínalo skôr divokú lúku ako mestské prostredie.

Vysoká tráva potrápila nie len majiteľov psov a ich miláčikov, ale aj ostatných obyvateľov, najmä alergikov. Takto to vyzeralo na začiatku sezóny kosenia v Ružinove. „Ružinovský podnik verejno-prospešných služieb vykonával do 18. marca zimnú službu a následne v termíne do 16. apríla jarné hrabanie, ktoré bolo ukončené zberom nezáhradného odpadu. Dňa 16. apríla sa začalo realizovať 1. kosenie. Klimatické zmeny, výrazné oteplenie na túto ročnú dobu a množstvo zrážok do veľkej miery ovplyvnili v mesiaci apríl a máj extrémny rast trávy. Spôsobilo to, že sme sa dostali do časového sklzu počas 1. kosenia. Kalamitný stav rastu vysokej trávy bol plošne v celej Bratislave a okolí,“ vysvetlil oneskorené kosenie Milan Sokol, riaditeľ Ružinovského podniku verejno-prospešných služieb. Podobná situácia sa opakuje takmer každý rok, Ružinovčania sa na nepokosené lokality sťažujú, kde a ako môžu. Mestská časť sa ale rozhodla svojho dodávateľa, Ružinovský podnik verejno-prospešných služieb, za oneskorené kosenie potrestať. „Postupujeme podľa platných právnych noriem a podľa rámcovej zmluvy. Na prvom mieste sme voči Ružinovskému podniku verejno-prospešných služieb uplatnili zmluvnú pokutu. Jej faktúra bola krátená o 0,5 % ceny za každý deň omeškania. Išlo práve o prípady neplnenia termínov, či nesplnenia rozsahu kosenia. V druhom kroku, na základ právnej analýzy, vyvodím voči vedeniu Ružinovského podniku verejno-prospešných služieb ďalšie možné sankcie, aby sa súčasný stav v budúcnosti neopakoval. Ružinovčania budú o mojom postupe informovaní,“ objasnil starosta Ružinova Dušan Pekár. Vedenie Ružinovského podnik verejno-prospešných služieb pristúpilo k opatreniam, aby sa nepriaznivá situácia už neopakovala. Predĺžili pracovnú dobu, presunuli vlastných zamestnancov z iných činností na posilnenie kosenia, robia aj počas víkendov a posilnili pracovné skupiny externými dodávateľmi.

Kosiť majú viacerí

Ružinovský podnik verejno-prospešných služieb kosí 165 hektárov trávnatej plochy. Nie všetky zelené plochy v Ružinove ale má v správe mestská časť. Laicky povedané zeleň popri cestách I. a II. triedy, teda na cestách, po ktorých jazdí MHD je v správe magistrátu hlav ného mesta Bratislava. Ďalším prípadom sú pozemky v súkromných rukách, o ktoré by sa mal starať ich majiteľ. „Vlastníka pozemku, ktorý nie je oplotený, a kde zeleň nie je zverená do našej správy, vyzveme, aby v stanovenom termíne urobil nápravu. Teda, aby toto priestranstvo vyčistil a udržiaval v poriadku aj pokosením. V našej praxi, sme zatiaľ nikoho z vyzvaných nemuseli pokutovať, doteraz všetci urobili nápravu,“ uviedol starosta. Mestská časť cudzie pozemky spravidla nekosí. Sú ale prípady, kedy vo verejnom záujme požiada Ružinovský podnik verejno-prospešných služieb, aby pokosil a pohrabal nevysporiadané pozemky, teda tie s nejasnými majetkovo-právnymi vzťahmi.

Marianna Šebová, foto: autorka

 

Vydanie: Júl - August 2018