Ad:Zasaď strom na každom voľnom mieste Potrebujeme koncepciu zelene

Do roku 2016 sa zamestnanci Ružinovského podniku verejno- prospešných služieb, a.s. pustili s plnou silou a s elánom. Hrozba zimného zásahu, ako i posledné lístie je preč. Jarné práce pokračujú výrubmi a prvou kosbou.

Výruby naša spoločnosť vykonáva podľa zákona 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny, na základe právoplatne vydaného súhlasu na výrub. Naopak invazívne dreviny, ktorých zoznam je zverejnený v prílohe č. 2a k vyhláške č. 24/2003 Z. z., podliehajú výrubu mimo vegetačného obdobia, ktoré je od 1. októbra do 31. marca.

Po ukončení výrubov nasleduje obdobie rezov od 1. apríla do 30. septembra. Vo vegetačnom období vykonáva naša spoločnosť rez živých konárov drevín s priemerom viac ako 5 cm (príloha č. 1). Mimo vegetačného obdobia je možné rezať produkčné ovocné dreviny, dreviny bezprostredne ohrozujúce zdravie alebo život človeka, alebo značnú škodu na majetku. (Vyhláška č. 24/2003 Z. z. o ochrane prírody a krajiny, §17 (k §47 ods. 10 zákona) Rezy, ktoré sa vykonávajú v MČ Ružinov sa vykonávajú na podnet občanov. Je potrebné si uvedomiť, že tieto podnety veľmi často vychádzajú z nevhodnej koncepcie rozmiestnenia drevín. Dreviny sa rokmi rozrástli, mnohé z nich rastú v blízkosti bytových domov. Obyvateľom v bytoch vytvárajú tieň a spôsobujú zlý prístup denného svetla. Dreviny rastúce pri okraji ciest a v stromoradiach spôsobujú problémový prejazd nákladných áut, ako i áut OLO, ktoré minulý rok cez našu spoločnosť realizovalo rez stromov na problémových lokalitách do podjazdnej výšky 3,5 m.

V dnešnom uponáhľanom svete, kedy zeleň rýchlo ustupuje výstavbe budov a parkovacím miestam, je potrebné zabezpečiť starostlivosť o životné prostredie, dosiahnutie ekologickej rovnováhy a zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja krajiny. Komplexný systém zaoberajúci sa všetkými aspektami nášho prostredia je územný plán.

www.uzemneplany.sk/co-je-to-uzemny-plan

www.ruzinov.sk/sk/content/view/uzemne-plany-zon

Z hľadiska tvorby zelene v urbanizovanom prostredí je potrebné dodržiavať mnohé faktory, ktoré v súčasnosti, ale i budúcnosti, ovplyvnia optimálny rozvoj drevín a zásahy do života stromu. Preto chráňme zeleň s rozumom, v súčinnosti s pracovníkmi odboru životného prostredia.

Ing. Petra Mesárošová

Referent životného prostredia

Ružinovský podnik verejno - prospešných služieb, a.s.

Vydanie: Máj 2016