Na Ostredkoch sa stavať nebude

Obyvatelia Ostredkov môžu opäť pokojne spávať. Podarilo sa im vyhrať ťažký boj proti výstavbe náhradných nájomným bytom pre Bratislavčanov z reštituovaných domov. Postarali sa o to poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí prelomili veto primátora. Mesto tak teraz musí na výstavbu nájsť iný pozemok.

Náhradné nájomné byty na Ostredkoch nebudú. Definitívne sa proti tejto výstavbe postavili mestskí poslanci. Na mestskom zastupiteľstve podporili uznesenie proti výstavbe bytov na Astronomickej a Čmelíkovej ulici ako náhradné bývanie pre obyvateľov z reštituovaných domov v Bratislave. „Sme šťastní, že sa nám nakoniec podarilo zvíťaziť, že mesto sa nebude správať ako ten najhorší developer. Bojovali sme za to s ostatnými kolegami, mestskými poslancami za Ružinov, aj spoločne s ružinovským starostom a poslancami ružinovského miestneho zastupiteľstva. Veľkú úlohu tu zohrali samotní obyvatelia tejto oblasti, zmobilizovali sa a spísali petíciu. Keby všade v Bratislave boli takí občania ako práve na Ostredkoch, tak by naše mesto vyzeralo úplne inak“, vyzdvihol aktivitu obyvateľov mestský poslanec Martin Chren. Spokojný bol aj poslanec Branislav Kaliský, ako architekt nepovažoval výstavbu náhradných bytov na Ostredkoch za vhodnú. „Bolo to dosť náročné, aj sme sa trošku pohádali na zasadnutí zastupiteľstva, ale sme radi, že to dopadlo tak ako to dopadlo. Dnes je definitívne jasné, že na Ostredkoch sa stavať nebude. Mňa ešte na viac teší aj ďalšia vec, že sa bude konečne robiť štúdia na tú časť, kde vznikne ružinovský bulvár, o ktorom sa už tak dlho hovorí. Verím, že to spravíme spoločne s občanmi.“ Proti výstavbe boli teda nielen ružinovskí poslanci, ktorí sedia v mestskom zastupiteľstve. Svoje nie vyjadrilo aj miestne zastupiteľstvo Ružinov na čele so starostom Dušanom Pekárom. „Som veľmi rád,, že poslanci mesta zahlasovali proti výstavbe na Ostredkoch a podporili tak nesúhlas miestnych poslancov. Verím, že sa nájde iné vhodnejšie miesto na náhradné byty na iných pozemkoch mesta.“ Ružinovská poslankyňa Lucia Štaselová, ktorá zároveň pôsobí aj ako mestský poslanec upozornila na fakt, že keď nie na Ostredkoch, tak niekde sa výstavba náhradných nájomných bytov bude musieť zrealizovať. „Na stole sme toto uznesenie mali už po druhý raz a opäť sme sa vyjadrili proti a prelomili tak veto primátora, ktorý prvé uznesenie nepodpísal. Samozrejme chápeme, že tento problém je náročný, na jednej strane stoja obyvatelia z Ostredkov, ktorí výstavbu pochopiteľne odmietajú. No na druhej strane sú Bratislavčania, ktorí naozaj majú nárok na náhradné nájomné bývanie a dodnes sa im tento problém nevyriešil.“

Nájomné byty na Bazovej?

Problém s náhradným nájomným bývaním pre Bratislavčanov z reštituovaných domov sa ale vyriešiť musí čím skôr. Zákon prikazuje mestám do konca roku 2016 postaviť 580 náhradných nájomných bytov. V opačnom prípade bude musieť z mestského rozpočtu vyplatiť 4 milióny eur. Už teraz je isté, že tento termín Bratislava nestihne. „Je jasné, že je to nemožné. Časový limit už teda nemáme. Čím skôr sa nám to podarí, tým to bude pre Bratislavu lepšie,“ povedal Branislav Kaliský.

Ako náhradné riešenie navrhujú viacerí poslanci lokalitu na Bazovej ulici, kde kedysi sídlil zberný dvor. Podľa Martina Chrena je práve tento pozemok ideálny. „Nie sme populisti, našli sme náhradnú lokalitu a myslím, že veľmi dobrú. Na Bazovej ulici by sa dali náhradné byty postaviť výhodnejšie, v areáli, ktorý je dnes opustený a chátra. Tu by táto výstavba nikomu nevadila. Určite je to oveľa lepšie riešenie, ako ničiť zelené parky.“ Výstavba na Bazovej má ale jeden háčik. A to územný plán, ktorý by sa musel zmeniť. A so zmenami územných plánov to býva v hlavnom meste väčšinou komplikované. V prípade Bazovej by to tak ale byť nemuselo. „S týmto celým procesom sa nám zároveň podarilo dosiahnuť to, že Bazová ulica pôjde asi ako jeden samostatný pozemok na zmenu územného plánu. Tým by sa nám potvrdilo, že ide to aj po jednom a nemusia to vždy byť takpovediac balíčky, kde sa päť zlých vecí zvezie pri desiatich dobrých. Ak sa nám toto podarí, začne tým zároveň nová éra zmien územného plánu v meste a každý pozemok môže ísť zvlášť. Čiže dá sa samostatne a dôsledne posúdiť a budeme schvaľovať len tie dobré zmeny“, objasnil Branislav Kaliský.

Otázkou, kde nakoniec náhradné nájomné byty vyrastú, sa budú musieť poslanci mesta zaoberať čím skôr. Stojí proti nim totiž jeden silný súper a tým je čas.

Katarína Kostková

foto autorka

Vydanie: September 2016